7 smoesjes om niet te sporten (en waarom je het wel zou moeten doen)

by Anouk

Het klinkt je vast bekend in de oren:
‘Ik heb geen tijd’ of ‘Vandaag heb ik geen zin’.
De sportschool moet maar even wachten, de hardloopschoenen blijven in de kast staan en opeens is het een stuk lastiger om het bewegen weer op te pakken. Daarom heb ik (naar eigen ervaring) de zeven meest voorkomende smoesjes voor jullie opgezocht en wat je kan doen om tóch te gaan.

Te moe

Van niet sporten word je moe, en omdat je moe bent wil je niet gaan sporten. Doorbreek die vicieuze cirkel! Soms is het juist super lekker om heel moe in de sportschool te komen, toch alles te geven en dan opgewekt en vol energie weer naar huis te gaan. Sporten geeft een heleboel energie en soms moet je je gewoon even over je moeheid heen zetten.

Sporten is zinloos

Met sporten alleen zul je waarschijnlijk niet veel afvallen. Je voeding weegt veel zwaarder mee. Met sporten verbrandt je misschien tussen de 200 en de 600 kcal (soms meer, soms minder) terwijl je om 1 kilo af te vallen 7000 kcal meer moet verbranden dan je binnenkrijgt. Artikelen zoals deze  motiveren vaak dus ook niet om toch te gaan sporten.

Waarom zou je dan nog gaan sporten? Vaak sporten mensen namelijk om af te vallen. Ik ga er van uit dat ik aan het eind van deze uitdaging (elke dag sporten) meer fysiek bewijs kan leveren dat sporten wel degelijk uitmaakt. Want je lichaam veranderd wel op een positieve manier. Maar sporten geeft ook energie, maakt je fit en maakt je sterker. Ook maak je endorfine aan waardoor je minder vatbaar bent voor depressies. Denk je een keer: sporten is zinloos? Misschien wel als je veel blijft eten en daar niet tegenop kan sporten, maar voeg beweging toe aan een gezond voedingspatroon en dan zal je wel degelijk positieve effecten ervaren.

Ik ga morgen wel

Waarom morgen? Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kan doen. Want morgen heb je misschien weer andere dingen te doen. Maak een schema, bijvoorbeeld:

Maandag, woensdag en zondag ga ik naar de sportschool. Hou je er dan ook gewoon aan. Vooral als je 1 of 2 rustdagen wil is het handig om toch gewoon te gaan. Als je dat niet doet gaat je hele schema eraan en moet je weer anders gaan plannen.

Geen zin

Nee, vandaag heb ik echt geen zin (met daarna: ik ga morgen wel ;). Het overkomt me normaal gesproken wel vaker. Je zit lekker op de bank, of wil andere dingen doen. Of misschien wil je lekker helemaal niets doen.

Bedenk dan goed hoe je je voelt nadat je tóch bent gegaan. Vaak vol energie, een lekker gevoel door het gelukshormoon endorfine, en blij dat je het toch hebt gedaan.

Nederlands weer

Of het nou giet buiten, of heerlijk weer is. Het weer houd je tegen. Of omdat je geen zin hebt om nat te worden, of omdat je lekker in het zonnetje wil zitten.
Tegen regen kan je natuurlijk niet veel doen, even de bui afwachten. Aan de andere kant: je neemt gewoon je droge sportkleding mee, een handdoek heb je toch al bij je, misschien is de heen- en terugweg even nat maar dat word je als het goed is in de sportschool ook! Alleen dan van het zweet en niet van de regen.

Ook de zon kun je weerstaan, in de sportschool is het vaak lekker koel, en je kunt lekker gaan hardlopen in de ochtend of avond als het niet te warm is.

Spierpijn

Soms heb je zo veel pijn dat je echt niet wil sporten. Vaak heb je na een of twee dagen na je training pijn. Binnenkort ga ik tips voor je verzamelen hoe je spierpijn kan voorkomen en anders kan verzachten. Toch heb je vandaag pijn en wil je eigenlijk wel sporten.

Luister goed naar je lichaam! Als je vrijwel niet meer kan lopen omdat je benen pijn doen, zou ik je aanraden om inderdaad niet te gaan. Maar is het allemaal wel te doen kun je alsnog sporten! Train dan spiergroepen die geen pijn doen. Doe wat rustiger aan maar ga vooral wel wat doen.

Sportkleding in de was

De meest domme smoes was toen mijn huisgenootje aanklopte om te gaan sporten en ik me opeens bedacht: ‘Ik heb geen sportkleding meer!’ alles zat in de was en ik was er niet aan toegekomen om het te wassen… DOM!

Uiteindelijk vond ik achter in mijn tas nog een oud shirt en een broek en daar ben ik in gaan sporten. Een tip is: zorg altijd dat je een tas met je schoenen, schone sportkleding, een handdoek en (leeg) flesje water bij je hebt. Zo ben je altijd ‘ready to go’. Dit is altijd een handige tip voor al het bovenstaande, het is weer een klein beetje minder moeite om toch te gaan.

Geen tijd

Volgens mij is dit het meest voorkomende smoesje aller tijden. Ik heb geen tijd om te sporten. Maar bedenk dan: je hoeft geen uren in de sportschool te staan. Je kunt met jezelf afspreken dat je een uurtje gaat. Misschien ben je dan in totaliteit twee uur kwijt inclusief douchen en de weg van en naar de sportschool. Maar wat had je anders in die tijd gedaan? Ik zou bijvoorbeeld gaan bloggen, een film kijken of iets niet wat niet productief was doen. Als je ‘maar’ twee keer in de week gaat sporten kun je vaak die uurtjes best even missen. Vooral omdat (ik spreek vanuit mezelf) zelf ’s avonds laat dan denk: ik had best kunnen sporten.

Ook kun je je hardloopschoenen uit de kast pakken en een halfuurtje gaan rennen. Of even wat oefeningen doen voordat je gaat slapen. Dan heb je toch nog bewogen en voel je je vaak lekker.

Ook helpt sport supergoed tegen stress, misschien heb je een tentamenperiode, of een drukke tijd op je werk, juist dan is het goed om alles er even uit te gooien tijdens een uurtje sporten. Dan kun je fris weer verder met je werk of school.

Wat zijn jouw meest gebruikte smoesjes om niet te sporten?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie