6 producten die gezond lijken maar dat niet helemaal zijn

by Anouk

Komt een man bij de dokter. De man gaat zitten en vertelt dat hij klachten heeft. ‘Drinkt u wel eens melk?’ Vraagt de dokter terwijl hij over zijn bril de man aankeek. ‘Ja, wel twee tot drie glazen per dag!’ Vertelt de man trots. De dokter kijkt de man aarzelend aan en zegt: ‘Maar u bent toch geen kalf?’

Melk

 

Bovenstaande lijkt bijna een (niet zo best vertelde) mop. Maar de man bij de dokter was mijn vader. Tien tot twintig jaar geleden werd hem verteld dat hij beter niet zoveel melk kon drinken in verband met zijn voorhoofdsholteontsteking.

Melk is goed voor elk, dat werd jarenlang gepropagandeerd. Maar eigenlijk is melk niet zo gezond als we altijd dachten. We kunnen het namelijk niet goed verteren. Daar zijn wij mensen niet voor gemaakt. Er zijn studies die aantonen dat melk de kans op botontkalking verhoogt (terwijl vroeger altijd het tegendeel werd beweerd).

‘Maar melk bevat calcium, dat is toch heel goed?’ Absoluut! Calcium heb je nodig voor sterke botten en een goed gebit. Maar in groente zit ook calcium, en ook in fruit. Een groene smoothie in de ochtend kan je genoeg calcium geven voor de hele dag!

Melk en yoghurt kunnen, doordat een mens dit niet goed kan verteren, zelfs schade aanbrengen aan je darmen. Af en toe een glaasje melk is niet erg, maar het is niet zo gezond als we altijd dachten. En werkt zeker niet tegen osteoporose of een gezonde darmflora. Nog beter kun je een melkvervanger gebruiken, die zijn makkelijk zelf te maken zoals deze rijstmelk. Maar je kan ze ook gewoon in de winkel kopen (vaak wel met toegevoegde suiker…)

Mueslirepen

Deze ‘ gezonde’ snacks zijn helemaal niet zo gezond. Ze zijn super zoet (suiker of suikervervangers) en er zitten vaak veel meer kcal in dan je denkt. Ook zit er vaak verzadigd vet in (de slechte vorm van vet). Even een voorbeeldje, de ‘gezonde’ mueslirepen van Special K bevatten maar liefst 2 eetlepels suiker! Serieus? Ik weet uit mijn hoofd niet hoeveel suiker er in een gewone reep chocolade zit, maar je bloedsuiker reageert er waarschijnlijk hetzelfde op. En bij een gezonde snack denk je niet aan melk of witte chocolade toch? Sommige mueslirepen hebben ook gewoon een combinatie van muesli met chocola. Dubbele pret voor je bloedsuikerspiegel ;)!

Je kunt ze wel zelf maken, veel gezonder. Blogs staan er vol van maar deze zagen er veelbelovend uit van Chicks love food.

 

Broodje gezond

Ha, deze kennen jullie misschien al. Met zoveel soorten beleg en een gezonde klank lijkt het een gezond broodje. Maar deze broodjes zijn echte caloriebommen. Kant-en-klaar zijn ze vaak met boter besmeerd, drie plakken kaas, een paar plakken ham, een ei… Op zichzelf geen slechte ingrediënten, maar alles bij elkaar kan zo’n broodje wel meer dan 300 of 400 calorieën bevatten. Persoonlijk kan ik ook niet goed tegen brood, meerdere mensen hebben het probleem dat na het eten van brood je nog meer honger krijgt door je bloedsuikerspiegel. (lees HIER meer over koolhydraten) dus dit broodje is misschien heerlijk, maar niet zo gezond als het klinkt.

Vruchtensap

Vorige week had ik een uitgebreid artikel over (verborgen) toegevoegde suikers aan producten. Één daarvan is vruchtensap, mits anders vermeld op het etiket. Soms zitten er wel vijf tot tien (!!!) suikerklontjes in je glas. Zou je dat lekker vinden in een kopje koffie? Nee… Verder wordt het vaak van concentraat gemaakt, gaan de meeste voedingsstoffen verloren, die ze er later op de een of andere manier aan toevoegen (klinkt niet gezond he? Voedingsstoffen of vitamine uit een fabriek toevoegen aan je sapje). Gelukkig zijn er in de supermarkt een heleboel sappen zonder al die rommel te koop. Vaak is dat troebel sap, vers geperst, en wordt er alleen een conserveermiddel toegevoegd. Toch is zelf sap maken veel gezonder.

Rijstwafels

Toen ik nog op de middelbare school zat aten meisjes vaak rijstwafels, omdat ze wilden afvallen en toch iets wilde eten geloof ik. In ieder geval vond ik ze altijd stinken. Nog steeds eigenlijk.

Rijstwafels zijn niet per definitie superslecht voor je. Ze bevatten gemiddeld 43 calorieën (de light variant maar 7) dus dat is niet heel erg veel. Maar het zijn allemaal lege calorieën en echt lang vullen ze niet. Ook hebben ze een Glycemische Index van 85, evenveel als popcorn en druivensap. Zelfs nog minder dan chips (80). Dus een bloedsuikerspiegelstijging ligt in het verschiet.

0,0% vet

Vet hoeft niet altijd slecht te zijn, vet heb je nodig. Verzadigde en transvetten wil je liever laten staan. Deze verhogen namelijk je cholesterol. Maar onverzadigde vetten dragen juist bij aan een gezonde huishouding van je cholesterol. Onverzadigde vetten zitten o.a. in vette vis, noten en avocado’s.

Kijk bij het label 0,0% vet altijd op het etiket! Vet is namelijk wel een smaakmaker, en om deze smaak te vervangen worden er vaak dingen toegevoegd die niet altijd zo goed voor je zijn zoals suikers en E nummers. Dit geldt ook voor alle lightproducten.

Het ‘vinkje’

Misschien de meest misleidende marketingtruc die er is, het vinkje…

Volgens de website hetvinkje.nl is dit de omschrijving van het vinkje:

“Het Vinkje met de groene cirkel (gezondere keuze) staat op producten uit de Schijf van Vijf met minder verzadigd vet, suiker of zout. Deze producten met belangrijke voedingsstoffen zijn de basis voor je dagelijkse voeding. Daarnaast zijn er producten die niet tot de basisvoeding behoren (voorbeelden: snacks, dranken en sauzen), maar wel minder verzadigd vet, suiker of zout bevatten dan vergelijkbare producten. Deze zijn herkenbaar aan het Vinkje met de blauwe cirkel (bewuste keuze). Beide Vinkjes helpen je eenvoudig op weg om gezonder te kiezen – en uiteindelijk te eten.”

Maar er zijn een heleboel producten met een vinkje die helemaal niet gezond zijn! Mayonaise, chips, frituur. Allemaal een ‘gezondere’ keuze. Ja gezonder dan eenzelfde product, maar veel van die producten zijn helemaal niet gezond! Misleiding vind ik het, alleen al omdat mensen nu misschien denken: ‘Goh, die taart heeft een ik-kies-gezond-logo, daarom is het vast gezond!’ Ja zo zijn sommige consumenten. Iedereen met een beetje verstand kan natuurlijk bedenken dat niet elk product even gezond is, maar toch zijn er mensen die het wel als ‘gezond’ bestempelen!

Meer weten over het vinkje? De Keuringsdienst van Waarde heeft er ooit een aflevering aan gewijd.

Klik HIER voor de uitzending

 

Bronnen:

De Voedselzandloper

http://missnatural.nl/vijf-redenen-waarom-melk-ongezond-is/

http://www.ahealthylife.nl/glycemische-index-lijst/

 

Welke producten kunnen er volgens jou nog aan dit lijstje worden toegevoegd?

Misschien ook iets voor jou?

12 comments

Nizzy 23 juni 2014 - 17:28

Fijn om dit te lezen! Ik irriteer me altijd zo erg aan die vinkjes!
En ik ben het 100% met je eens met alle geoemde producten!

Knuffels van Nizzy
http://www.nizzylikes.com

Reply
Anouk Vriezen 24 juni 2014 - 19:09

Bedankt voor je reactie Nizzy! Ja die vinkjes zijn zo misleidend. Een zak chips een bewuste keuze? Kom op zeg…

Reply
alexa 23 juni 2014 - 20:39

Goed artikel!

Reply
Anouk Vriezen 24 juni 2014 - 19:08

Dankjewel! Fijn om te horen.

Reply
Rachel Keijzer 23 juni 2014 - 23:46

Yoghurt ook al niet goed voor je… las laatst dat in brood ook veel toegevoegde suikers zitten en dat t dus ook niet echt gezond is. Ik weet echt niet meer wat nu wel een gezond ontbijt is.

Reply
Anouk Vriezen 24 juni 2014 - 19:08

Havermout! Of een smoothie met een melkvervanger en bevroren fruit! Mmm ^^

Reply
Danai Vorgia (.nl) 24 juni 2014 - 02:36

ik weet inmiddels bijna niet meer wat ik nog wel kan eten!

Reply
Anouk Vriezen 24 juni 2014 - 19:06

Herkenbaar 🙂 Dat veranderd ook met de tijd, soms lijkt iets heel goed en dan blijkt het later weer niet zo goed te zijn… 100% goed kan niemand het doen denk ik.

Reply
Mirjam 30 december 2015 - 09:41

Beste Anouk,

Ik ben op je blog aan het lezen en kom dit artikel tegen van vetten. ( wel al n tijdje geleden dit art. )
Hieronder ’n link die wellicht meer duidelijkheid geeft over vetten:

http://www.voedingisgezondheid.nl/Vetten_sub___juiste_vetten.html

Op de site, “voeding is gezondheid” staat enorm veel informatie, waar velen mee zijn geholpen.
Ga vooral door met je gezonde blog, super leuk.

Gr. Mirjam

Reply
Tamara 17 april 2016 - 17:50

Pff waar houdt het op. Ik blijf lekker mijn melk drinken. Ik drink al vanaf kind minimaal 4 glazen per dag. Ik vind het lekker en heb er baat bij.

Reply
Rijstmelk | Groentje Gezond 19 april 2016 - 21:19

[…] nog iets, rijstmelk is gezonder dan gewone melk en goedkoop. Een pak rijstmelk kost in de supermarkt rond de 2 euro, terwijl een pak […]

Reply
Rijstmelk - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:59

[…] nog iets, rijstmelk is gezonder dan gewone melk en goedkoop. Een pak rijstmelk kost in de supermarkt rond de 2 euro, terwijl een pak […]

Reply

Geef een reactie