5 tips voor een positief (zelf)beeld

by Anouk

Ik kan het!

Toen ik leerde fietsen zei ik al tegen mijn vader: ‘Ik kan het niet…’ Dat bleef ik herhalen en inderdaad het leren fietsen ging moeizaam. Mijn moeder begon toen te herhalen: ‘Je kan het, je kan het, je kan het!’ Ik moest haar nazeggen tot ik zelf geloofde dat ik het kon. Opeens lukte het fietsen! Als kind was ik al negatief, ik dacht dat ik niets kon. Waar dat vandaan kwam weet ik niet, maar nog steeds wordt ik door negativiteit (met vlagen) geplaagd.

Tot ik erachter kwam dat het niet langer ging, meerdere malen was ik depressief en werd ik geplaagd door ergere dingen dan ‘ik kan het niet’.  Ik kwam in een diep dal waardoor ik dacht dat ik niet meer gelukkig kon zijn. Het is al een paar jaar geleden maar ik vind het nog steeds lastig om aan die tijd terug te denken. Alles was zo donker om me heen en ik dacht dat ik er niet meer uit zou kunnen komen. Maar met deze vijf stappen ben ik positiever gaan leven:

1. Niet helpende gedachten

Probeer te bedenken wat jouw niet helpende gedachten zijn (negatieve gedachten). Zelf had ik bijvoorbeeld vaak in mijn hoofd: ‘Niemand vind me aardig’.  Een van mijn grootste angsten is dat mensen mij niet aardig vinden om wie ik ben. Ik kwam er op een gegeven moment achter dat dit een gedachte was die heel vaak in mijn hoofd zat, waardoor ik me rot ging voelen en het zorgde voor een neerwaartse spiraal. Daarom ging ik op mijn bed zitten en ging de volgende stappen na:

1. Oké ik denk nu dat niemand mij aardig vind, maar is dit zo of ben ik gewoon te negatief aan het denken?  (Het antwoord is altijd dat je te negatief denkt, kijk maar naar stap 2)

2. Bedenk argumenten waardoor je negatieve gedachte niet klopt. Voor mij was dit nagaan dat mensen mij wél aardig vonden. Bijvoorbeeld: ‘Maar ik kreeg nog een sms’je van Kirsten’ en ‘Lex kwam nog een kopje thee drinken’ en ‘op school vroeg iemand hoe het met me ging’. Argumenten bedenken kan best lastig zijn. Vooral als je in een negatieve spiraal zit. Argumenten bedenken kan heel lastig zijn dat weet ik uit ervaring. Je gelooft immers vaak je gedachten zonder er verder over na te denken en om dát dan te veranderen… Dat kost tijd en moeite. En hóe beargumenteer je dan?

Omdat argumenteren best lastig kan zijn heb ik een voorbeeld gemaakt door middel van twee foto’s:

niet 

Wat vooral belangrijk is om positief te formuleren. Daarmee bedoel ik krachtig en in positieve woorden te zeggen wat je goed vind aan jezelf. Dus niet: ‘vinden mensen me wel aardig?’ maar ‘ik ben sociaal’ of ‘ik ben een goede luisteraar’.  Vermijd het woordje ‘niet’.  Het woord niet heeft namelijk een negatieve lading.  Dus ‘Ik ben niet dik’  legt de nadruk vooral op het woordje dik, wat negatief is, waardoor je niet uit het negatieve gedachtepatroon komt. Wat je dan beter kan doen is: ‘Ik heb meer om van te houden’,  of ‘ik ben dunner dan dat ik was’.

3. Elke keer als je een niet helpende gedachte hebt die je hebt beargumenteerd als niet waar, ga je tegen jezelf zeggen: dit is niet waar omdat…. (en dan argumenteer je weer) net zolang tot die gedachte je niet meer plaagt.

4. Het moeilijkste van deze stappen is dat je eerst uit moet zoeken wat nou precies de gedachten zijn waar je mee zit. Bij mij heb ik vaak al een paar weken negatieve gedachten voor ik door heb dat ik ze heb en dat ik er zo erg mee zit. Vaak is het dan al lastiger om ze op te lossen omdat ze al wat dieper zitten. Toch probeer ik elke keer als ik een negatieve gedachte heb ze op deze manier te verwijderen.

2. Lijstjes

Dit helpt goed voor mensen die net zo chaotisch zijn als ik. Ik heb vaak last van spanning als ik iets niet kan overzien. Vooral als ik meerdere dingen moet doen (werken, school, sociale leven, vrije tijd, stage etc.) dan kan ik wel eens in paniek raken. Bij mij resulteert dit in uitstelgedrag, een rommelig huis, en vooral een opgejaagd gevoel. Maar ik ben erachter gekomen dat ik dit kan voorkomen door lijstjes te maken. Alles op te schrijven. Op korte en lange termijn. Nou moet ik bekennen dat ik hier nog wel eens moeite mee heb om altijd te doen maar ik merk dat ik me een stuk prettiger voel als ik alles op een rijtje heb.

Heel handig (vind ik zelf) is de app Wunderlist (via de appstore). Met deze app kan je heel makkelijk lijstjes bijhouden. Je kan to do dingen opschrijven voor de lange en korte termijn en ze afstrepen. Wat een heerlijk gevoel is het, als je aan het einde van de dag, misschien wel tien tot twintig taken heb afgestreept. Zelf vind ik het prettig om soms de kleinste dingen op te schrijven, vooral als ik me heel gestrest voel. Dan kan het al fijn zijn om ‘doe de afwas’ of zelfs ‘opstaan en ontbijten’ af te strepen van je lijstje.

3. Vrienden of familie

Soms kom je zelf ergens niet uit, dat kan een depressie zijn maar ook een kleiner probleem.  Het kan dan een uitlaatklep zijn om toch iemand in vertrouwen te nemen. Opkroppen kan betekenen dat je problemen in je hoofd veel groter zijn dan in het echt. (dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn) Bij mij helpt het wel om in moeilijke tijden toch iemand in vertrouwen te nemen, zelfs als ik liever zelf alles op wil lossen. Soms heb je toch echt een ander nodig. Maar ook kan een vriend of vriendin afleiding betekenen van negativiteit. Een keer lekker stappen met vrienden, een dagje weg, of gewoon een gezellig kopje koffie kan al een goede afleiding zijn en soms is dat genoeg om je weer even op te peppen.

4. Beweeg
Toen ik last had van depressie ging ik veel wandelen. Bizar veel, het liefst liep ik hele dagen weg voor mijn problemen. Aan de ene kant kun je natuurlijk denken dat weglopen alleen maar meer moeilijkheden brengt, aan de andere kant bracht het me rust waardoor ik me op mijn stemming en problemen kon richten. Nog steeds gun ik mezelf af en toe een uurtje om te wandelen als het leven me teveel wordt. Het is voor mij verleidelijk om achter de computer of op de bank te gaan zitten voor afleiding maar ik merk natuurlijk betere effecten als ik ga wandelen. Sinds ik twee keer in de week sport voel ik me ook lekkerder in mijn vel en energieker. Een tekort aan energie kan ook zorgen voor een onprettig negatief gevoel.

5. Blijf niet hangen maar doe er wat aan!

Dit klinkt bar en boos maar het is zo. Ik moet mezelf af en toe meeslepen om iets aan mijn stress, of negatieve gedachten te doen, maar zodra ik er aan ga werken voel ik me meteen beter! In alle eerlijkheid heb ik me twee weken vervelend gevoeld omdat ik geopereerd was. Het viel allemaal tegen en ik ben heel erg moe en kan nog lang niet zoveel als ik zou willen. Een boek lezen kost bijvoorbeeld al moeite, laat staan mijn blog bijhouden. Maar nu ik aan het typen ben (en via de Facebookpagina) nog een hele lieve reactie heb gehad toen ik vertelde dat ik wat minder zou posten, voel ik me een stuk beter. Ik heb alweer een heleboel ideeën die ik langzaam weer ga uitvoeren. Het dagelijks posten gaat het nog even niet worden, maar dit is weer iets wat ik van mijn lijstje af kan strepen!

Er zijn nog zo veel dingen van invloed op een positieve levensstijl. Een gezond dieet bijvoorbeeld, goed bewegen, bepaalde kruiden kunnen allemaal bijdragen aan een prettiger gevoel. Maar ik ben ook geholpen door een psycholoog toen ik de laatste keer depressief was. Hopelijk kunnen jullie mijn eerlijkheid in deze blog waarderen. Ik ben heel open geweest en dat was op sommige momenten best moeilijk. Hoewel ik me vaak negatief voel, denk ik dat anderen me meestal zien als een optimist en een goedgemutst persoon. Dit komt omdat het vooral persoonlijk is en ik het niet op anderen betrek. Als het op anderen aankomt ben ik juist heel erg optimistisch. Hopelijk hebben jullie iets aan deze blog gehad.

Wat doe jij om je positief te voelen?

Misschien ook iets voor jou?

13 comments

Later word jij dik! | Groentje Gezond 7 mei 2014 - 08:47

[…] Maar aan de andere kant ben ik ook heel blij, aangezien ik nu ‘het licht’ heb gezien en op een gezonde en leuke manier met voeding en beweging bezig ben. Ik ben niet meer wanhopig aan het tellen van calorieën, of obsessief bezig met sporten. Met deze blog inspireer ik mensen om zich goed te voelen, de voordelen van een gezonde levensstijl en een kijkje in mijn leven (van nu en van vroeger). Ik hoop dat in de toekomst meisjes zich niet meer hoeven te voelen zoals ik me vroeger voelde. Nu voel ik me goed, heel goed zelfs! En ik wil graag mensen helpen om zich ook zo goed te voelen. Voor meer positieve tips kijk even hier.  […]

Reply
Vraag en antwoord | Groentje Gezond 19 mei 2014 - 09:35

[…] Oké nu een antwoord op je vraag, hoe positief is mijn wereldbeeld? Allereerst ben ik nogal wisselvallig van aard. Als ik aan mezelf denk ben ik soms trots over wat ik bereikt heb, maar de afgelopen dagen had ik een dipje waardoor ik mezelf afschuwelijk en dik vond doordat de weegschaal een getal aangaf waar ik niet zo blij van werd. Af en toe heb je zo’n dag. Over het algemeen ben ik eigenlijk vooral blij met alles en met mezelf, iedereen heeft ups en downs en de kleine dingen kunnen een heleboel doen. Hier heb ik trouwens al eens geschreven over positiviteit. […]

Reply
Kim Nuijten 6 juli 2014 - 14:58

Heel knap Anouk, om zo open te zijn. Ik ken je niet heel goed, maar je komt op mij over als een eerlijk en oprecht persoon. Vrolijk en geïnteresseerd.
What you see is what you get! Ik vond het een interessant artikel en ik denk zeker dat anderen hier iets aan kunnen hebben.
Leuk ook dat je Wunderlist gebruikt, die gebruikt ik ook en op dezelfde manier…

Groetjes Kim.

Reply
Janneke Siemes 7 juli 2014 - 05:45

Wauw, Anouk!
Ik heb deze blog met veel verbazing zitten lezen want wat herken ik mijzelf hier erg in zeg! Deze blog had gewoon echt een tekst uit mijn boekje (waarin ik zelf altijd van me af schrijf) kunnen zijn. Alleen houd ik dat voor mijzelf en zou dat nooit in een blog durven beschrijven zoals jij dat doet. Echt heel erg knap van je!

Reply
Anouk Vriezen 7 juli 2014 - 13:34

Hallo Janneke. Soms schrijf ik inderdaad over persoonlijke en moeilijke dingen. Omdat ik dan in mijn hoofd he dat anderen er iets aan kunnen hebben. Ook al help ik 1 persoon door iets op te schrijven dan heb ik mijn doel bereikt. Bedankt voor je lieve reactie.

Reply
Wendy Vossers 7 juli 2014 - 09:00

Anouk, wat mooi dat je dit durft te delen! vroeger zag ik je als iemand die sterk was om haar eigen ding te doen en misschien wel eigenwijs genoeg om niet een massa te volgen. Dit bewijs je nu met deze blog weer!

Je hebt het zo te lezen niet altijd makkelijk gehad, maar je hebt de ervaring nu gebruikt om er iets positiefs uit te halen. Erg mooi dat je zo veel van jezelf durft en kan laten zien. Keep on going girl!

Reply
Anouk Vriezen 7 juli 2014 - 13:36

Dankjewel Wendy! Ik ben inderdaad iemand geweest die niet de massa volgde. Soms maakt dat best eenzaam en onzeker. Gelukkig gaat de pubertijd over en probeer je gewoon jezelf te zijn. Vind het nog steeds afschuwelijk als iemand me om de een of andere reden niet aardig vind. Maar dan ga ik kijken waar dat aan ligt en dat ligt vaak aan de ander en niet aan mij. Lastig hoor.

Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ga zeker door 😉

Reply
Lesje positief denken - Groentje Gezond 7 juli 2016 - 19:19

[…] Uiteindelijk overwon ik in 2011 mijn depressie door onder andere mijn niet helpende gedachten op een rijtje te zetten en te ontkrachten. Eerder schreef ik er al eens dit stuk over: 5 tips voor een positief zelfbeeld […]

Reply
300 artikelen! - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:13

[…] 5 Tips voor een positief zelfbeeld […]

Reply
Hoe overleef je een gebroken hart? - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:32

[…] halen door dit artikel (interactief, je kunt klikken op de deur die het beste bij jou past), of deze (tips voor een positief […]

Reply
Stress less! - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:46

[…] maak ik altijd lijstjes met wat ik allemaal nog moet doen. Soms doe ik dit via een app die ik hier ook had beschreven. De app heet Wunderlist en je kunt een to do list maken (en afstrepen). Soms […]

Reply
Later word jij dik! - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:55

[…] Maar aan de andere kant ben ik ook heel blij, aangezien ik nu ‘het licht’ heb gezien en op een gezonde en leuke manier met voeding en beweging bezig ben. Ik ben niet meer wanhopig aan het tellen van calorieën, of obsessief bezig met sporten. Met deze blog inspireer ik mensen om zich goed te voelen, de voordelen van een gezonde levensstijl en een kijkje in mijn leven (van nu en van vroeger). Ik hoop dat in de toekomst meisjes zich niet meer hoeven te voelen zoals ik me vroeger voelde. Nu voel ik me goed, heel goed zelfs! En ik wil graag mensen helpen om zich ook zo goed te voelen. Voor meer positieve tips kijk even hier.  […]

Reply
Sexy voelen in lingerie - Groentje Gezond 14 juni 2017 - 07:37

[…] er niet uit, je loopt voor gek’. In alle eerlijkheid schrok ik van mezelf, ik probeer vaak zo positief mogelijk te denken, ook al ben ik geen positief persoon. Ik dacht dat lingerie je mooier zou laten voelen, en […]

Reply

Geef een reactie