5 euro per dag: het begin

by Anouk

Ik heb mijn lieve lezers op Facebook gevraagd naar tips voor deze uitdaging. Ook heb ik wat rondgeneusd op internet waardoor ik begin met nuttige informatie. Hieronder een lijstje.

Havermout

Havermout is voedzaam, goedkoop, een perfect begin van de dag. Je kan het met melk maken, maar ook met water. Heb je nog fruit goedkoop op de kop kunnen tikken of in de diepvries? Helemaal goed! Hier kun je wat havermoutvariaties vinden voor een lekker ontbijt. Zelf heb ik nog havermoutvlokken, maar in de supermarkt kost een pak havermout ongeveer 41 cent! Het voordeel van havermout is dat het goed vult, het is suikervrij en zit boordevol vezels.

Soep

Voor een lekkere soep mag je mij wakker maken. Ik weet niet waarom, ik ken mensen die totaal niet van soep houden maar ik krijg er nooit genoeg van. Deze groentesoep naar het recept van mijn oma bijvoorbeeld, of een lekkere tomatengroentesoep. En ben je in een experimentele bui dan is deze bietensoep echt heel erg lekker, en ook nog heel erg vullend. Soep kan gegeten worden als tussendoortje, maar als je veel groenten toevoegt zijn twee koppen ook prima als lunch of avondeten. Soep maak ik altijd in grote hoeveelheden, porties vries ik in. Maar als je soep in de koelkast zet (ligt er wel even aan welke soort) kan je het wel drie tot zes dagen bewaren.

Gooit niets weg/eet je koelkast leeg

Voor deze uitdaging heb ik niet extra spullen in huis gehaald, dat zou niet eerlijk zijn. Maar natuurlijk heb ik nog wel het een en ander staan dat eerst op moet.

1 zak fruit die vriendlief van zijn werk meekreeg. (O.a. sinaasappels, peren en appels)

Een paar trostomaten

2 komkommers (actie was 3 halen voor een euro)

1 pak Havervlokken

1 pak sojamelk (als die op is ga ik zelf rijstmelk maken, het recept vind je hier)

Koffie en thee

1 pak rijst

Kruiden heb ik nog genoeg in huis (maar zijn goedkoop bij toko’s of mediterrane supermarkten)

7 eieren

Fruit dat niet meer lekker is om zo op te knabbelen kan goed verwerkt worden in smoothies of in havermoutpap. Ook kan je van restjes groenten een lekkere omelet maken. Eigenlijk hoeft niets weggegooid te worden, ook producten die over de houdbaarheidsdatum zijn. Wel eerst even ruiken/proeven voor je producten over de datum gaat gebruiken. Vaak merk je wel of het nog goed is of niet.

Kijk naar aanbiedingen

Ik krijg geen folders thuis, maar veel supermarkten hebben tegenwoordig online hun folders staan. Bedenk goed naar welke winkel je gaat. Voor kruiden, groente en fruit ga ik vaak naar een mediterrane supermarkt of de toko. Als je niet in de stad woont heb je vaak boeren met een eigen winkeltje. Kijk goed voor je boodschappen doet naar welke winkel je gaat, de Albert Heijn kan duurder zijn dan een andere winkel, maar heeft soms goede aanbiedingen. De Lidl lijkt altijd goedkoop maar dit valt in de praktijk wel eens tegen. Vlees haal ik vaak bij een Turkse slager. Ga eens rondkijken in verschillende supermarkten en maak een prijsvergelijking. Ook kreeg ik als tip: Bij de Jumbo krijg je producten met de datum van vandaag gratis mee!

Ook kan je naar de plaatselijke bakker of groenteboer gaan en vragen of je aan het eind van de dag producten mag ophalen die anders weggegooid worden. Soms geven ze die weg voor een zacht prijsje.

Ga naar de markt

Via Facebook kreeg ik de tip om op de markt mijn groenten en fruit te halen. Het liefst aan het einde van de dag, dan komen de mooiste aanbiedingen. Maar let wel goed op wat je koopt, soms krijg je niet de beste groenten en fruit mee waardoor je thuisgekomen de helft weg kan gooien. Dan is goedkoop dan duurkoop geworden en dat is zonde!

Plan en maak lijstjes

Dit vind ik zelf het moeilijkst, maak een lijstje en hou je eraan. Kijk wat je nodig hebt en bedenk voor 1 of meerdere dagen wat je precies wil eten. Hierdoor schaf je niet meer aan dan nodig en hou overzicht op je aankopen.

 Een eigen groentetuin

Voor mij is dit geen optie omdat ik in een appartement woon zonder tuin. Maar als je een klein stukje land hebt, hoeft maar een mini stukje te zijn, kun je zelf groenten en fruit verbouwen. Er zijn genoeg blogs en websites over zulke dingen. Ook zijn er in steden vaak stadstuintjes. Of zorg voor een paar bloembakken voor je eigen tomaten of aardbeien.

Kies producten uit het seizoen of uit de diepvries

Seizoen groenten en fruit zijn vaak goedkoper en ook beter van kwaliteit. Ook zijn groenten uit de diepvries vaak goedkoper dan op de versafdeling, plus je kan het heel lang bewaren.

Diepvries

Wat ben ik blij met mijn vriezertje! Ik kook vaak grote porties (4 personen of meer) en vries deze apart in bakjes in. Bij de action kan je goedkoop bakjes halen voor de vriezer, en bij de Ikea kosten diepvrieszakjes niet zoveel. Deze zakjes kan je na gebruik gewoon even uitwassen en opnieuw gebruiken want ze zijn hersluitbaar.

Eieren

Eieren zijn niet duur, vullen goed en kunnen in veel gerechten gebruikt worden. Heb je slappe groentes? Maak een lekkere gevulde omelet. Die kan je trouwens als ontbijt, lunch en avondeten eten! Helemaal perfect en zo gooi je niets weg. Als ik honger heb eet ik ook wel eens een gekookt of gebakken eitje.

Bonen en linzen

Bonen en linzen zijn gedroogd of in blik heel goedkoop. Ik spoel ze vaak wel even af want in het ‘water’ waar ze inzitten zit vaak zout of suiker. Ze zijn makkelijk in gerechten te verwerken zoals deze bonenschotel.

Pin je weekbedrag

Ik heb het geld voor deze maand gepind. Elke week stop ik 35 euro in mijn portemonnee en daar moet ik van rond gaan komen. Je moet goed rekenen wil je niet voor verassingen komen te staan in de supermarkt en je kan niet meer uitgeven dan je in je portemonnee hebt. Mocht je toch voor een onvoorziene uitgave staan (alle wasmiddelen zijn op, de thee/koffievoorraad is op e.d.) dan zou je eventueel nog bij kunnen pinnen. Maar het idee is om toch deze dingen in je weeklijstje op te nemen.

Vergeten?

Ben ik de gouden tip volgens jou vergeten? Stuur me een berichtje via deze pagina (onderin kan je reageren) of via de Facebookpagina.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie