5 dagen sapvast

by Anouk

Af en toe doe ik een sapkuur, dan merk ik dat mijn lichaam een beetje van slag is en dan zorg ik voor gezonde sapjes voor een aantal dagen. Normaal gesproken gebruik ik mijn sapcentrifuge, maar omdat mijn vader vier fruitmanden heeft gekregen omdat hij geopereerd is heb ik hem aan mijn ouders uitgeleend.

Toch wilde ik per sé afgelopen zondag starten met mijn sapkuur, daarom ben i gewoon deze keer naar de supermarkt gegaan. Daar kocht ik het volgende:

Sapvasten van Céréal, Pruimensap van Zonnatura en Bietensap van Zonnatura

Sapvasten van Céréal leek me de goedkoopste en meest voor de hand liggende optie. Er zijn zoveel sappen op de markt, maar deze stond gewoon in de plaatselijke supermarkt dus dacht ik: ‘Nou kan ik er meteen een review over schrijven’.

Céreal sapvasten review

Na een glas dacht ik al meteen: ‘Goh, dit is super lekker’. Normaal gesproken gebruik ik voor een detoxkuur vooral groentesappen, maar dit is eigenlijk alleen fruit. Dit sap bestaat uit appelsap, sinaasappelsap, wortelsap, paardenbloem, Vitamine E en C. Het enige nadeel is dat het uit sap bestaat, dus waarschijnlijk uit concentraat, dat betekent: SUIKERS. Geen toegevoegde suikers maar wel fruitsuikers, dus ik verwacht een schommelende bloedsuikerspiegel.

In het sap zit dus ook paardenbloem en brandnetel. Paardenbloemen zijn o.a. goed voor de spijsvertering, zijn vochtafdrijvend en staan bol van de vitaminen en mineralen. Brandnetel zorgt voor een goede vochtafdrijving, zorgt voor een goede spijsvertering en is goed om aan te sterken. Oja, brandnetel is ook goed voor de galblaas, maar die heb ik niet meer 😛 Dus daar kan ik geen effecten van ondervinden.

Zonnatura groentesap review

De volgende ingrediënten staan op de site van Zonnatura:

Tomatensap* 84,2%, melkzuurgefermenteerd sap* (wortel* 3,5%, biet* 3,5%, komkommer* 3%, selderij* 3%, zuurkool*, ui*, dille*), basilicum*, zeezout, kruiden*.
*ingrediënt van biologische teelt.

Ik HOU van tomatensap, al toen ik klein was vond ik het  lekker en in dit sapje zit vooral tomatensap. Verder allemaal lekkere groenten en daarom vind ik dit sap lekkerder dan die van Céréal. Maar hier heb ik maar 1 fles van, om te drinken als afwisseling.

Zonnatura pruimensap

Om helemaal te reinigen heb ik pruimensap gekocht. Wat ik heel lekker vind. Maar natuurlijk heb ik het daarom niet alleen gekocht, nee ik wil reinigen dus dat betekent dat ik genoeg naar de wc moet. Ik ga niet overdreven veel pruimensap drinken, want na 1 glaasje begint mijn maag al flink te borrelen, maar elke dag een glas is prima. Jammer dat het zo lekker is! Het sap is gemaakt van biologische gedroogde pruimen trouwens.

Dag 1

’s Ochtends begon ik met een mok (200 ml) met pruimensap, even opgewarmd en 2 theelepels maca poeder en 2 theelepels tarwegras. Het was best lekker, goed te doen. Daarna liep ik naar het centrum van Utrecht, wat ongeveer een halfuurtje lopen is, om brandnetelthee te halen en gewoon even wat te wandelen. In de gezondheidswinkel was ook de pure chocola met kokosbloesemsuiker in de aanbieding, dus na deze kuur heb ik iets om naar uit te kijken 😉

Door de dag heen nam ik af en toe een klein glaasje sapvastsap, en ’s avonds trakteerde ik mezelf met een opgewarmde mok groentesap. Dat laatste was vooral lekker omdat het toch een soepidee gaf. Verder heb ik de hele dag brandnetelthee, ontspanningsthee en groene thee gedronken. Ook zoveel mogelijk water. Maar omdat ik de halve middag door de stad heb gezworven dronk ik vooral veel toen ik thuis was, dus dat betekende de hele avond lopen naar de wc. Gelukkig keken vriendlief en ik een enge zombiefilm waardoor ik het niet erg vond om zo nu en dan even op te staan 😉

Dag 2

’s Nachts had ik het superkoud, zelfs met een dikke pyjama en twee dekens kon ik het niet warm krijgen. Gelukkig had ik er geen last meer van toen ik ’s ochtends uit bed stapte. De hele middag heb ik gewerkt op mijn nieuwe baan en 1 fles sapvastsap. Op een gegeven moment voelde ik me wel wat draaierig, misschien omdat het redelijk zwaar lichamelijk werk was, dus dronk ik wel twee kopjes koffie. Hoewel dit eigenlijk niet in de kuur past deed ik dat toch maar. Verder veel water en kruidenthee gedronken en ’s avonds een milkshake met banaan. (Banaan met melk en ijsklontjes) omdat ik lichamelijk veel heb gedaan en ik bang ben dat mijn spieren afbreken omdat ik niet genoeg eiwitten krijg. Ook bevat een banaan veel magnesium wat goed werkt tegen spierpijn.

Dag 3

Dag drie ging eigenlijk prima, ik dronk een halve fles sapvastsap, en een 500 ml bananenmilkshake. Dat kwam omdat ik per ongeluk (ik ben een chaoot) mijn sap en groentesap op mijn werk heb laten staan. Maar dat drink ik verder dag 4 op. ’s Avonds dronk ik nog een groot glas sapvastsap en water (met komkommer en citroen wat een geweldige smaak geeft). Ook dronk ik veel thee, o.a. brandnetelthee en kamillethee. Ondanks dat ik 1,5 liter water heb gedronken had ik ’s avonds hele erge hoofdpijn. Misschien door alle schermen de hele avond, dus ben ik fijn in bed gekropen met een boek. Koud heb ik het nog met vlagen maar niet zo erg meer. Vreemd genoeg had ik de hele dag geen honger meer, wel zin in eten. Dus honger met mijn hoofd in plaats van met mijn lijf. Natuurlijk kwam dit ook een beetje omdat ik andere blogs volg via onder andere Facebook, dus er komen allemaal lekkere recepten voorbij die ik niet op dat moment kan uitproberen. Het nadeel van dag drie was dat ik de hele nacht hoofdpijn had, ondanks dat ik genoeg water gedronken had (ongeveer 2 liter).

Dag 4

Het voelt raar dat ik al vier dagen geen vast voedsel heb gehad. Vier dagen niet gegeten! Mijn buik is geslonken, ik weet niet of dat in gewicht is maar in ieder geval niet opgezet en vol. Ik voel me eigenlijk heerlijk. De afgelopen dagen heb ik gewoon gewerkt, ook met dozen gesjouwd en dat ging prima. ’s Avonds dronk ik nog wel een milkshake met banaan, sojamelk en kaneel, maar verder kon ik het prima op de sapjes uithouden. En het allervreemdste was: geen honger! Raar genoeg had ik totaal geen trek meer. De eerste dagen waren het zwaarst maar op dag vier voel ik me prima. Ook water drinken gaat me steeds beter af, en hoe meer ik drink, hoe meer dorst ik krijg.

Dag 5

’s Ochtends maakte ik mijn laatste restje sap op. ’s Middags ging ik weer mijn eerste inkopen doen voor mijn avondeten. Ik heb groentesoep gemaakt van schenkel, dit liet ik de hele middag trekken. Ja, dan wordt het ineens moeilijk kan ik je vertellen! De hele middag zat ik in overheerlijke soeplucht 😉 De soep was ook heel lekker kan ik vertellen. Met een huisgenootje maakte ik nog een simpele salade. Toen ik van mezelf eindelijk weer mocht eten ging het een beetje mis. Het kopje soep viel heel zwaar, het was echt een blok steen in mijn maag. Maar stom genoeg wilde ik meer eten. Dus at ik ook een schaaltje salade, en daarna nog een beetje soep. Wat was ik misselijk! Mijn maag was het helemaal niet meer gewend! Maar ik wilde zo graag eten. Raar, dat je vier dagen niet zoveel behoefte hebt aan eten, terwijl je psychologisch als het weer mag, helemaal instort. Maar alsnog heb ik in totaal niet veel gegeten. De aankomende dagen leef ik denk ik nog een beetje op soep en salade, totdat mijn maag weer wat gewend is. Rustig opbouwen na zo’n sapvast, dat is heel belangrijk. Je wil niet dat alles voor niets is geweest. Wat ik vooral merk is dat mijn lichaam weer tot rust is gekomen en ik een heleboel afvalstoffen kwijt ben. Mijn huid ziet er beter uit, en mijn haar krult en glanst. Ook voel ik me uitgerust en lekker in mijn vel.

Nog een klein positief puntje, maar ik weet niet precies of dit door de sapkuur kwam: ik heb geen pre-menstruatie klachten gehad! Normaal gesproken heb ik last van vreetbuien, emotionele buien en kramp voordat ik ongesteld moet worden. Maar blijkbaar moest ik op dag 5 ongesteld worden en ik heb niets vooraf gemerkt! Ik was zelfs ooit bij de dokter gehad die me vertelde dat ik last van PMS had, maar sinds ik gezonder leef wordt dat steeds minder. En nu was het helemaal weg. Geen idee of dat volgende maand nog steeds zo is, maar dat was toch even een juich momentje.

Heb jij wel eens een sapvast gedaan? En hoe werkte dat voor jou?

 

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Vegan challence oktober - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:45

[…] doe ik mee voor bewustwording. Als ik een sapkuur doe, of een tijd geen vlees/vis eet dan merk ik dat ik helemaal niet zoveel vlees nodig heb. Ja, ik […]

Reply

Geef een reactie