4 zoete aardappel recepten

by Anouk

Op sommige momenten voel ik me weer echt een Groentje. Hoewel ik al een tijdje bezig ben om zo gezond mogelijk te leven, ontdek ik elke keer iets nieuws. Al maanden wil ik zoete aardappel proberen. Omdat zoete aardappel dezelfde eigenschappen heeft als ‘gewone’ aardappelen, het is namelijk een groente! Volgens de voedselzandloper is moet je proberen om brood, aardappelen en rijst zoveel mogelijk te mijden en te vervangen door groenten. Daarom is zoete aardappel zo perfect! Het is namelijk een groente!

Ik was heel benieuwd naar de smaak en de textuur, en schillen bleek een hels karwei, maar de (op zichzelf kleine) moeite die het kost, is het helemaal waard!  Daarom heb ik vier gerechtjes uit geprobeerd met deze aardappelvervanger. Enjoy!

Zoete aardappelpuree

Persoonlijk heb ik nooit veel gehad met aardappelpuree. Voor mijn broertje was het vroeger altijd een traktatie maar ik haalde mijn neus ervoor op. Oké, voor in een zuurkoolschotel of boerenkool vind ik het niet zo erg, maar alleen aardappelpuree met vlees en groente? Nee dankjewel.

Wat heb je er voor nodig:

Zoete aardappel (een volle pan voor 4 tot 6 personen)

Melk (of melkvervangers zoals rijstmelk)

Olie

Kruiden (peper, zout, maar kruidnagel kan bijvoorbeeld ook)

Hoe maak je het:

Eigenlijk precies zoals gewone aardappelpuree. Schil de zoete aardappels en laat ze 20 tot 30 minuten koken. Giet het water af en voeg een beetje olie en melk toe. Ik voegde teveel melk toe waardoor mijn puree een beetje nat bleef, dus begin met weinig en voeg tijdens het stampen steeds een beetje toe.

En?

De mensen die bleven eten, inclusief ikzelf, vonden deze puree heerlijk. Hij is wel heel zoet maar dat compenseerde de pittige kip die ik erbij had gemaakt. (Gemarineerd met olie, kurkuma, paprikakruiden, cayennepeper, komijn- en korianderpoeder) Op de foto kun je ook zien dat ik sperziebonen met wokgroenten en een kleine salade had gemaakt. Maar vooral de puree viel goed in de smaak.

Wokgroenten met zoete aardappel

 photo 20140416_190142-Copy-Copy_zpseb894d82.jpg

Dit was vooral heel erg simpel. Ik had nog stukjes aardappel over van de frietjes die ik had gemaakt (zie het volgende recept) en die gooide ik gewoon door mijn wokgroenten heen. Geeft een lekkere zoete smaak aan je wokgerecht.

Frietjes!
 photo 20140415_194338_zps0ef0a508.jpg
Een zoete aardappel is heel hard dus het duurde even voordat ik perfecte frietjes had gesneden. Verwarm de oven op 2oo graden (dit is even proberen, het ligt ook heel erg aan je oven) en verdeel de frietjes over een bakplaat. Besprenkel met een klein beetje olie, en kruid naar eigen smaak. Zelf gebruikte ik een beetje peper, paprikapoeder en knoflookpoeder maar zonder kruiden (ook geprobeerd) zijn ze ook heel lekker! Dan is het wachten geblazen. Ik kan niet zeggen hoe lang het duurde want ik heb meerdere porties gemaakt en het verschilde per keer. Zorg wel dat je ze halverwege even omdraait zodat alle kanten knapperig en bruin worden.

Tip!

Probeer gelijke stukjes te snijden, mijn kleinere frietjes werden heel snel zwart terwijl de grote frieten slap bleven. Dit is gewoon even oefenen en proberen.

Dip?

Ik had een dipsausje gemaakt van yoghurt met bieslook, Italiaanse kruiden, knoflook, een beetje appelazijn en peper. Dat is mijn favoriete dipsaus ever! Ook lekker voor ’s avonds op de bank met kleine stukjes groenten zoals paprika, wortel of komkommer.

Gebakken zoete aardappel blokjes (met broccoli) 
 photo 20140415_193449_zps6a4564cf.jpg
Anders dan bij recept 2, waar ik gewoon de zoete aardappel bij de wokgroente gooide, heb ik de aardappel gewoon gebakken. Bruin aan alle kanten, zodat ze lekker knapperig werden. Ik had nog wat broccoli dus die bakte ik de laatste paar minuten even beetgaar mee. Weer super simpel (het lijkt net of ik alleen maar simpele gerechten maak vind je niet? 😉 ) en lekker!

Ik ben blij dat ik zoete aardappel heb uitgeprobeerd en ga er vaker iets mee maken. Je kunt natuurlijk de aardappelen ook gewoon koken, of verwerken in een schotel. Maar omdat de aardappel zoet is, echt zoet, weet ik niet of dit met elk gerecht lekker smaakt.

 

 

Misschien ook iets voor jou?

6 comments

Emma 6 mei 2014 - 14:49

Ik had het laatste onvoorgekookt in dunne plakjes in de oven gedaan met olie erop. Leek net chips! Kan je misschien ook is proberen.

Reply
avriezen 6 mei 2014 - 15:08

Klinkt lekker! Goed idee.

Reply
Risotto met geroosterde pompoen | Groentje Gezond 9 mei 2014 - 08:36

[…] echt recept is alweer een tijdje geleden. Oké ik had natuurlijk vier soorten zoete aardappel afgelopen maandag, maar daarvoor is het alweer een tijdje […]

Reply
Olga 22 mei 2014 - 12:51

Hi from Volrecepten. I would like to share your recipes on our page. This would be a mutually beneficial partnership: we have your great content (which always remains yours, no copying :)) and you’ll get more visitors from our site.
To join please click the green arrow in top blogs on the main page 🙂

Reply
avriezen 23 mei 2014 - 11:46

Hi Olga, that sounds great I will check it out. Thank you for asking.

Reply
avriezen 23 mei 2014 - 12:02

Hi Olga, I added the widget on my page. But I can’t find my blog on your site yet. Does that takes time? Or how does it work?

Reply

Geef een reactie