4 Inspirerende toespraken over gezondheid

by Anouk

Vorig jaar moest ik voor mijn opleiding een TED talk doen. Wat is dat? Vroeg ik me af. Misschien zijn jullie er al bekend mee, maar ik had er nog nooit van gehoord.
TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse bijeenkomst waar sprekers worden uitgenodigd om de presentatie van hun leven te geven over hun gebied van expertise. Op de website van TED kun je over bijna elk onderwerp een praatje vinden.

Saai? Absoluut niet, de sprekers praten met zoveel passie over hun onderwerp, dat het bijna niet uitmaakt wat het onderwerp is. Soms kijk ik gewoon voor mijn plezier of voor verdieping een random TED talk.

Mijn TED talk ging over suiker. Ik was net met mijn suikervrije uitdaging bezig en kwam er achter hoeveel suikerklontjes er in bijvoorbeeld sinaasappelsap zit, of in babyvoeding (toegevoegde suiker!) zes tot tien suikerklontjes per portie! Nou, je kunt je voorstellen dat dit onderwerp een passie was waar ik een emotioneel praatje over kon houden.

Benieuwd naar TED talks over gezondheid? Ik heb er een aantal op een rijtje gezet die je nu of op een later tijdstip kunt kijken. Bij elk filmpje schrijf ik kort waar het over gaat.

Jamie Oliver

Naar aanleiding van Jamie’s Food Revolution (binnenkort ook op Groentje Gezond een review) vertelt Jamie Oliver over zijn project. Met zoveel passie (je weet vast een beetje hoe goed hij kan praten) vertelt hij over de gezondheidscrisis in America en het Verenigd Koninkrijk.

Opmerkelijk:

– Op scholen in Amerika wordt friet als groente gezien
– Kinderen mogen op de basisschool niet met bestek eten (gevaarlijk!)
– Kinderen krijgen fastfood en weten het verschil niet tussen een aardappel en    een courgette of tomaat.
– Hij heeft een prijs gewonnen voor deze presentatie
Mark Bittman:

Super presentatie over gezondheid & voeding. Ik heb dit met open mond gekeken want dit is allemaal heel logisch maar zo goed gebracht! Hij vertelt in zijn verhaal echt een heleboel, maar vooral over hoe bizar er wordt gedacht over eten en over hoe het vroeger was tot nu.

Opmerkelijk:
– Volgens Mark Bittman hebben we geen brood of dierlijke producten nodig.
– De voedselpiramide (Amerika’s variant op de schijf van vijf) is slecht.
– Vetvrij of koolhydraat-arm eten is niet de oplossing van obesitas
– 10 Biljoen (!) dieren worden gebruikt als vlees per jaar alleen in Amerika.
leukste weetje: Margarine wilden ze eerst roze verven zodat mensen wisten dat het nep is.

Peter Attia

Een hele andere kijk op obesitas en suikerziekte. Echt een aanrader om te kijken, ook als je geen overgewicht of suikerziekte hebt maar uit menselijk oogpunt is dit zeer bijzonder.
Opmerkelijk:
– Zeer goede verteller
– Mooie voorbeelden uit de praktijk (hij is dokter)
– Persoonlijke grondslag
– Heldere uitleg over bloedsuiker en suikerziekte/overgewicht
– Nieuwe theorie
– Heftig einde!

Sandra Aamodt

Dit praatje begint met: Drieënhalf jaar geleden nam ik een van de beste besluiten van mijn leven. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar was stoppen met lijnen en tobben over mijn gewicht en leren om ‘mindful’ te eten. Nu eet ik wanneer ik honger heb en ben ik bijna 5 kilo afgevallen.

Eigenlijk precies wat ik heb gedaan…

Opmerkelijk:
– Over afvallen en aankomen (jojo-effect)
– Persoonlijk en aangrijpend
– Hoe je hersenen werken als je snel (veel) afvalt
– Beetje uit de context maar een letterlijke vertaling wat me heel erg opviel. ‘Al blijf je zeven jaar op je streefgewicht, je hersens blijven proberen om je weer te laten aankomen’ (rond de 4 minuten)
– Meisjes die op jonge leeftijd beginnen met een dieet hebben later vaker overgewicht…
– Als je op dieet gaat heb je 40% meer kans om dikker te worden na het dieet na vijf jaar…

Er zijn nog honderden filmpjes te zien op TED, ook over kunst, cultuur, onderwijs en eigenlijk bijna elk onderwerp dat je kunt bedenken. Kijk vooral even en laat me weten wat je van deze filmpjes vond. (Na anderhalve dag filmpjes kijken ga ik nu toch écht bij de visite zitten want mijn vader is vandaag 51 jaar geworden!)

Weet jij nog inspirerende speeches die in dit rijtje passen? Deel ze dan in de comments.

 

 

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie