11 producten met suiker waar je het misschien niet van verwacht

by Anouk

Suiker is slecht, suiker is gif, suiker, suiker, suiker… Veel blogs maar ook onderzoeken gaan over suiker en steeds vaker wordt toegevoegde suiker gemeden. Mijn vader had bijvoorbeeld een collega (hij is bouwvakker) die alleen nog maar ruwe rietsuiker in zijn koffie deed omdat dit minder geraffineerd is dan kristalsuiker. Toen ik een maand suikervrij leefde durfde ik bijna de supermarkt niet meer in. Vrijwel elk product in mijn handen had een toegevoegde variant van suiker in zich! Toen ik besloot om deze blog te schrijven wilde ik ongeveer vier of vijf producten noemen, tot ik op maar liefst elf (!!!) producten kwam met ‘verborgen’ suiker. Nog meer zelfs maar van producten zoals kant-en-klaar maaltijden en sauzen vond ik het wel logisch. Vaak staat het gewoon op het etiket trouwens, maar je verwacht het gewoon niet. Er zijn namelijk meer dan 50 schuilnamen voor suiker!

Afbeelding-Consumentenbond

Of je suikervrij leeft of niet, je staat er misschien versteld van dat onderstaande 11 producten suiker bevatten!

Soja Melk/yoghurt
In heel veel sojaproducten zit toegevoegde suiker, zelfs al staat er ongezoet of unsweetened op het pak, als je op het etiket kijkt zie je dat er fructose of dextrose of maissiroop staat… Drinkyoghurt, fruityoghurt, vruchtenyoghurt, alle extra lekkere yoghurt of melkdrankjes bevatten suiker. Maar ook sommige ‘light’ of magere varianten bevatten suiker. Bij 0% vet kun je vooral verbaasd zijn wat ze er allemaal aan hebben toegevoegd, volle producten zijn vaak lekkerder dus moeten ze iets bedenken om een magere variant lekker te maken. Je snapt het al, suiker.

Blikgroenten
Ik gebruik best vaak groenten en bonen uit blik. Makkelijk, goedkoop, goed toe te voegen aan heel veel soorten gerechten. Maar ik spoel ze altijd af, heel grondig in een vergiet. Waarom? Er is een heleboel zout en suiker aan toegevoegd. Door het afspoelen heb je misschien niet al de suiker uit het product gehaald, maar het is beter dan het uit te laten lekken en dan in je gerecht te verwerken. Soms staat suiker als tweede genoemd in de ingrediëntenlijst! (De volgorde op het etiket betekent hoeveel er van iets in het product zit, lees hier meer over het lezen van etiketten)

Light producten
Een voorbeeldje, pindakaas! Mijn guilty pleasure (met brood… jummm) maar ik eet het niet zo vaak. In de supermarktschappen ligt tegenwoordig ook de light variant, met minder kilo calorieën en minder vet. Maar zoals de meeste light producten smaakt het anders dan het origineel, dus wat doen fabrikanten? Ik hoef het bijna niet meer te zeggen denk ik. Ze voegen o.a. suiker of een suikervariant toe aan hun product want dat maakt het nóg lekkerder! Ook gevaarlijk: omdat het product ‘light’ heet, eten of drinken mensen er sneller meer van zodat je alsnog meer kcal binnenkrijgt. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor pindakaas maar voor alle light producten. En dan heb ik het nog niet eens over aspartaan gehad. Maar dat is een praatje voor een volgende blog.

Bouillonblokjes
Dit had ik dus echt niet verwacht. In bouillonblokjes zit suiker! In gezondheidswinkels is bouillonpoeder en blokjes te koop zonder suiker.

Thee
Misschien heb je het gezien, misschien niet, maar de Keuringsdienst van Waarde had een special over thee. Toegevoegde aroma’s betekent eigenlijk gewoon: toegevoegde suiker. Hier kan je de uitzending bekijken.

Vleeswaren
En ook gewoon vlees zoals gehakt bevat suiker! Kijk maar eens op het etiket, het is bijna niet te doen om vlees in de winkel te kopen zonder toegevoegde suikers. Ook iets waar ik in mijn suikervrije maand achter ben gekomen.

Soep
Pakken en blikken soep bevatten eigenlijk allemaal suiker. Want suiker = lekker…

Vruchtensap
Het lijkt zo gezond, een fruitsapje in plaats van bijvoorbeeld frisdrank. Maar vrijwel alle vruchtensappen bevatten superveel toegevoegde suikers. Soms wel vijf tot tien suikerklontjes per glas! Ook zijn veel sappen uit concentraat ontstaan. Hoe gaat dat in zijn werk? Sappen worden geconcentreerd tot poeder en weer aangelengd met water. Daardoor heb je in 1 glas niet 2 sinaasappels zoals het zou zijn als je zelf een glas sap perst, maar veel meer. Het aantal fruitsuiker is enorm, wat vrijwel hetzelfde effect op je lichaam heeft als geraffineerde suiker. Er zijn wel suikervrije varianten op de markt, bijvoorbeeld Innocent. Ook zijn er sappen zonder concentraat in de supermarkt, dat is gewoon even zoeken. Maar lees goed het etiket.

Mosterd
Ja hoor, zelfs mosterd bevat suiker. Ook mayonaise. Wist je trouwens dat ketchup vaak meer suiker bevat dan mayonaise?! Dat vond ik ook shocking.

Brood
Om brood nog lekkerder te maken en om gist te laten rijzen wordt er vaak suiker aan toegevoegd. Ook is brood een grote bron van koolhydraten, wat invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Wil je meer weten over brood en koolhydraten? Lees dan dit.

Cruesli
Special K is goed voor je, toch? Ze promoten afvallen met hun product en hebben zelfs verantwoorde muesli repen. Toch is cruesli en ook muesli een gigantische suikerbom! Gezond ontbijten? Er zijn een heleboel varianten zoals havermout (een lagere glycemische index) of fruit die verantwoorder zijn dan cruesli.
‘Verborgen’ suikers door het programma Radar

Bronnenlijst (ondanks dat ik uit eigen ervaring schrijf, zoek ik ook nog veel extra informatie op)

http://www.nlbewustgezond.nl/verborgen-suiker-uit-9-producten/

Calvé pindakaas vs. natuurlijke pindakaas

Ook geen suiker meer drinken


http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/88855-afvallen-hoeveel-suiker-zit-er-in-je-drinken.html

Suiker in brood

Klik om toegang te krijgen tot Quaker_Cruesli_Balans_de_feiten_nl.pdf

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

bram tuiten 12 juni 2014 - 16:26

in alles zit wel suiker.. bananen zitten bomvol. en alles met zetmeel erin zijn suikerbommen. daarom zijn aardappels zon geweldig voedsel. het zijn pakketjes energie

Reply
Anouk Vriezen 12 juni 2014 - 16:31

Klopt Bram maar het gaat hier om toegevoegde suiker. Die hebben toch een ander effect op je dan geraffineerde suiker. Deze blog gaat vooral om bewustwording, het is aan de lezer om te bepalen wat deze er mee doet.

Reply
Laura 20 juni 2014 - 13:59

Wow, dit is nou echt een eye opener zoals je zegt!

Reply
Blog Society, extra uitdaging! - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:51

[…] 11 producten die suiker bevatten waar je het misschien niet van verwacht […]

Reply

Geef een reactie