Zoete aardappelschotel met broccoli en spekjes

Dit recept kwam spontaan in mij op, ik hou van ovenschotels. Ze zijn makkelijk voor te bereiden, en je kunt ze altijd later nog opwarmen. Oja, en er zit kaas op. Ik hou gewoon nog steeds heel erg van kaas. Deze zoete aardappelschotel is mijn poging tot een gezondere schotel. Je kunt er natuurlijk altijd nog voor kiezen om de kaas achterwege te laten. Er zitten champignons in, maar een vriendinnetje dat ook even als tester fungeerde, proefde daar niets van! Ze vond het ook nog eens super lekker dus lees lekker mee ;).

Zoete aardappelschotel met broccoli en spekjes (EN KAAS)
 photo DSC01302_zps37b8155d.jpg
Ingrediƫnten
1 Ui
750 gram zoete aardappelen (een kilo kan ook)
1 flesje kookroom (bestaat ook als plantaardige variant)
1 bakje champignons
300 tot 500 gr broccoli
geraspte kaas (zoveel je wil)
3 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)
peper
spekjes (200 gram)

Bereiding
Kook de broccoli ongeveer 15 minuten (beetgaar).
Kook ook de zoete aardappels 15 minuten, zodat ze makkelijk te schillen zijn, en zo hoeven ze niet zo lang in de oven)

 photo 20141217_191307_zpsmiaqgsn5.jpg

Bak in een koekenpan de spekjes (ik had er veel te veel, zo’n grote zak… Maar ik denk dat 200 gr genoeg is). Voeg de uien (in blokjes gesneden) toe. En even later kun je ook de champignons toevoegen. Ik hakte de champignons heel fijn, zodat dit voor mensen die niet van champignons houden makkelijk te eten is, maar nog wel de smaak aan de saus geeft. Voeg ook de knoflook toe, als je geen verse knoflook hebt kun je ook knoflookpoeder gebruiken. (naar smaak toevoegen).

 photo 20141217_191733_zpsfyhu1zul.jpg

Als alles lekker aan het bakken en het koken is kun je de oven voorverwarmen op 180 graden.
Zet de broccoli uit en laat de roosjes uitlekken.
Zet ook de zoete aardappelen uit en spoel ze goed af onder de koude kraan (of laat even liggen) zodat ze afkoelen. Schil ze, dat gaat heel makkelijk als het goed is, maar pas op want ze zijn onder de schil vaak nog heel warm!).
Snij ze daarna in dunne plakjes.

Voeg de kookroom aan de spekjes toe, laat even koken zodat de smaak van de ui en champignons in de ‘saus’ kan trekken. Daarna is het tijd voor peper en zout! Gewoon proeven.
Bak nog even alles in de koekenpan, dus ook de aardappel en de broccoli. Zodat de saus nog even zijn werk kan doen.
Uiteindelijk vet je een ovenschaal in en doe je het mengsel in de schaal. Strooi nog een beetje geraspte kaas over het geheel.

Na ongeveer 20 minuten is je gerecht klaar!

4 comments

Laat een reactie achter bij Anouk Vriezen Reactie annuleren

CommentLuv badge