Zelf jam maken (zonder geraffineerde suikers)

Vroeger ontbeet ik op vakantie altijd met een hard broodje, een klein beetje boter én een kuipje jam van De Ruijter. Heerlijk! Maar tegenwoordig eet ik vrijwel geen brood meer, dus ook geen jam. Want voor mijn gevoel zit in elke pot bijna een kilo suiker, rare E-nummers en dus toevoegingen dir niets met fruit te maken hebben.

Dat kan anders! Dacht ik laatst toen ik een topping voor mijn mini cheesecakejes wilde maken.

Het enige nadeel is dat ik niet precies weet hoe lang deze jam houdbaar is. Suiker is natuurlijk een perfect middel om producten langer houdbaar te maken, en honing kan niet bederven heb ik van de Nationale Eettest geleerd… Maar echt een datum noemen durf ik niet maar ik gok dat het minimaal een week in een schone pot in de koelkast goed te houden is. Misschien wel langer.

 photo 20150212_083752_zpsa12sfglf.jpg

Ingrediënten

1 doosje diepvriesfruit. Aardbeien, bosbessen, het maakt niet uit. Ik gebruikte zomerfruit.

2 tot 4 eetlepels honing

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een pan en laat het mengsel al roerend koken. Blijf af en toe roeren zodat het niet aanbrandt.

Zodra het fruit een papje is geworden haal je de pan even van het vuur en mix je met je staafmixer tot een glad geheel.

Laat het mengsel nog even op laag vuur indikken tot het echt de structuur en dikte van jam heeft.

Klaar!

 photo 20150212_084117_zpsasbrgo4w.jpg

Omdat het puur fruit en honing is dat is ingedikt, is het wel een beetje dunner dan ‘echte’ jam. Maar heerlijk om op brood te gebruiken of in recepten toe te voegen.
Er zit geen citrus, gelei of suiker in verder. Dus helemaal puur natuur. Mijn jam staat al een week in de koelkast als ‘test’, zodra het niet meer goed is zet ik hier een soort houdbaarheidsdatum bij.
 

7 comments

    • Anouk Vriezen says:

      Mijn ouders hebben ook potten en potten vol staan in de kelder, maar die zijn geweckt, dat en met heeeeeel veel suiker om het lang goed te houden. Zelfs de potten uit 1993 worden nog opengemaakt en opgegeten, no problem. Dat kan met deze denk ik niet 😉

  1. 7dd6b1c3@opayq.com'
    Jac says:

    Honing mag je nooit verhitten, alle goede eigenschappen gaan verloren bij verhitting. Ook de honing uit de super is verhit en de meeste merken zelfs aangelengd met suikersiroop. Ik zou dan liever een vruchtenmengsel maken, aflaten koelen en daarna echte koudgeslingerde honing van een imker, er doorheen roeren.

Geef een reactie

CommentLuv badge