Woensdag weetjes: wijn

by Anouk

Wijn; een soepele Merlot, een droge Verdejo of misschien een krachtige Syrah? Zoals je misschien al merkt ben ik best wel gek op wijn, en ik weet er ook aardig wat vanaf. Dat komt omdat ik parttime in een slijterij werk en het heerlijk vind om mensen te adviseren over o.a. de lekkerste wijnen. Maar is het eigenlijk gezond? Ik ben op onderzoek gegaan, dit keer niet voor de lekkerste wijnen, maar naar onderzoeken of wijn nu wel of niet gezond is en waarom.

Even de eerste krantenkoppen die ik kon vinden zodat je snapt hoe mijn onderzoek nou eigenlijk begon:

‘Fles wijn per dag is niet slecht’ – de Telegraaf

Wijn is gezond! – Men’s health

Hoe rode wijn ten onrechte aan zijn goede naam kwam – Volkskrant

Frustrerend he? Al die tegenstrijdige informatie! Wijn

Georgië claimt dat ze al 7000 jaar wijn verbouwt! Ja, dit drankje wordt echt al duizenden jaren gedronken. Toen men eenmaal merkte dat je door druiven te laten vergiften een drankje kon brouwen waardoor je in een roes kon komen, kwam de wijnbouw op gang. De wijnbouw werd steeds groter en verspreidde zich over de wereld.

Een hele uitgebreide geschiedenis kun je hier vinden.

Gezonde drank?

Misschien zijn jullie bekend met ‘het Franse paradox’, vanaf de jaren negentig werd deze theorie bekend. In Frankrijk overlijden namelijk minder mensen aan hart & vaatziekten dan in andere landen, maar tegelijkertijd eten ze vaak vetter en drinken ze meer alcohol/wijn. Toch zijn er een heleboel studies die uitwijzen dat wijn, en vaak wordt rode wijn genoemd, gezond zou zijn. Het drinken van 1 of 2 glazen per dag zou bijvoorbeeld goed zijn tegen hart- en vaatziekten, of minder kanker maar is dat ook zo?

Wat is er gezond aan alcohol
Wijn (en andere alcoholsoorten) zijn vaak onderzocht op hart- en vaatziekten en het blijkt dat er (na meer dan honderd studies) een verband bestaat tussen hart- en vaatziekten en het (matige) gebruik van alcohol. Hoe kan dat nou? Als je matig alcohol gebruikt worden je HDL (cholesterol) waarden hoger, wat in verband wordt gebracht met een betere bescherming tegen hartziekten.
Let op! bovenstaande geldt echt alleen voor matig gebruik. Dus voor vrouwen 1 glas per dag en voor mannen 2.

Gezondheidsvoordelen van wijn
In vrijwel alle artikelen en onderzoeken die ik tegenkom wordt rode wijn genoemd. Dit komt omdat rode wijn het stofje resveratrol bevat.

Resveratrol
Dit stofje zou zorgen voor het remmen van het verouderingsproces, gunstige invloed op diabetes en overgewicht hebben, zelfs de kans sommige soorten kanker verminderen. Helaas is deze stof tot nu toe alleen bewezen effectief bij dieren, niet bij mensen. Resveratrol zit meer in rode wijn, maar is ook aanwezig in witte wijn. Wil je toch de positieve effecten van dit stofje zonder 35 flessen wijn te drinken (een schatting wanneer het wel zou werken) dan kun je beter fruit of gedroogd fruit eten. Daar zit een veel hogere concentratie resveratrol in.

Hart- en bloedvaten
Wijn en andere alcoholhoudende dranken zijn bloedverdunners en zorgen voor een betere doorbloeding.
Antioxidanten
Tannin4e, flavonoïden, resveratrol en procyanidinen zijn voornamelijk antioxidanten die vrije radicalen in je lichaam tegen gaan. Ook zorgen ze voor een remming op je verouderingsproces.

Stressverlagend
Wijn kan, weer alleen met mate, stressverlagend werken. Maar of dit alleen aan wijn, alcohol of de gezellige setting ligt is niet helemaal bekend.

Witte wijn
Onderzoeken hebben het vaak alleen maar over rode wijn. Hoe zit het dan met een glaasje wit? Nou daar zitten vrijwel dezelfde stoffen in als rode wijn maar soms in lagere concentraties. Het stofje resveratrol waar ik het eerder al over had zit minder in witte wijn bijvoorbeeld omdat dat stofje vooral in de schil van de druiven zit. Witte wijn wordt vaak gemaakt zonder de schillen (maar wel van rode druiven of een rood/wit combi) dus daardoor zitten er minder goede stofjes in. Vaak zitten er juist veel vitaminen in de schil van fruit en groenten.
En zoete(re) witte wijn? Vaak zitten daar wat meer calorieën in maar het hoeft niet te betekenen dat er extra suiker wordt toegevoegd (maar het kán wel) want zoete wijn wordt gemaakt met de laatste druivenpluk. Deze druiven zijn (bijna) overrijp en daardoor extra zoet. Denk aan een overrijpe banaan. Door deze druiven te gebruiken krijg je wijn met een hoger suiker/zoetheid gehalte. Puur natuur (vaak in ieder geval) maar niet per sé minder of meer gezond.

Niet alleen maar rozengeur en maneschijn
Natuurlijk lijkt het door berichtgeving vaak alsof wijn een soort wondermiddeltje is, maar vergeet niet dat alcohol verslavend kan zijn. Ook is het (lijkt mij heel logisch) heel slecht voor zwangere vrouwen om te drinken omdat dit de hersenen van hun ongeboren kind kan aantasten. Sommige onderzoeken beweren ook dat wijn sommige soorten kanker kan veroorzaken èn dat het niet goed is voor je lever. Aan de andere kant is dit verband alleen aangetoond met overmatig alcoholgebruik.

 

Conclusie:
Geniet gewoon met mate van je wijntje als je al drinkt, maar ga niet om de gezondheidseffecten ineens drinken. Dat wordt in ieder geval in elke studie die ik heb gelezen aangeraden.

Meer weetjes

– In de bijbel wordt wijn (vrijwel altijd) in positieve zin genoemd

– In Nederland worden we steeds meer bedreven in de wijnbouw, wist je dat er bijvoorbeeld ook Brabantse of Achterhoekse wijn bestaat?

– Vrijwel alle onderzoeken noemen 1 tot 2 glazen voor vrouwen en 2 tot 3 voor mannen het perfecte aantal voor positieve effecten.

– Wist je dat je je lever al kunt beschadigen als je regelmatig meer dan 7 glazen (vrouwen) of 14 glazen (mannen) alcohol consumeert per week?

– Het formaat glas dat bij een drankje hoort, denk aan een wijnglas en een bierglas, is precies zo gemaakt dat als je hem inschenkt met de bijbehorende drank, je hetzelfde alcoholpercentage hebt. Dus er zit evenveel alcohol in een borrelglaasje met jonge jenever als een glas bier.

Mijn favorieten

image

Deze wijn kost ongeveer 5 euro en is heel makkelijk te drinken. Lekker soepel.

image

Deze wijn zit vol met tannines, dus je moet hem een tijdje laten ‘ademen’ anders is deze wijn echt niet lekker. Hij is wel duur, 25 euro per fles, maar als je hem in de korting tegenkomt is het absoluut de moeite waard.

 

Als je helemaal niet drinkt is het niet verstandig om vanwege gezondheidsredenen toch te gaan drinken.

Bronnen:
Hoe rode wijn ten onrechte aan zijn goede naam kwam

Bier of wijn? Een onderzoek van de Harvard School of Public Health (HSPH)

Meer informatie over alcohol, HSPH

Alcohol, HSPH

Naast deze bronnen heb ik nog een behoorlijk aantal artikelen gelezen.

Misschien ook iets voor jou?

6 comments

Karen 8 oktober 2014 - 13:19

Hoi Anouk, interessante post! Mag ik hem doorplaatsen op de Facebookpagina I heart blogs and online magazines? Mail even of dat okay is. Thanks en groetjes, Karen

Reply
Anouk Vriezen 8 oktober 2014 - 20:13

Uiteraard mag dat Karen!

Reply
Kim 23 maart 2016 - 11:07

Wat super interessant Anouk. Veel geleerd van deze post. Ik wou ook net vragen of ik het ook mag delen op AlleenPuur haha. Is dat goed? Dan deel ik het dit weekend.

Reply
Anouk 23 maart 2016 - 11:18

Natuurlijk mag dat Kim! Leuk dat je het wil delen.

Reply
Even terugblikken - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:29

[…] heel erg gezond verantwoord, maar wel héél erg leuk. En anders schrijf ik gewoon een blog over de gezonde effecten van wijn […]

Reply
Nieuws over Groentje Gezond, mijn gezondheid en mijn vakantie - Groentje Gezond 25 augustus 2017 - 16:25

[…] Als dank kreeg ik deze fantastische fles wijn! Die bewaar ik voor een mooi moment. Wist je trouwens dat wijn best gezond is? Dat schreef hier. […]

Reply

Geef een reactie