Weg met netelroos!

Vanaf mijn pubertijd heb ik met vlagen last van netelroos, althans zo noemde mijn huisarts de rode plekken en jeuk die daarbij hoorde. In eerste instantie dacht ik dat ik allergisch was voor water, want vooral als ik gedoucht had werd ik zo rood als een kreeft, insmeren met body lotion deed ik drie keer per dag anders was de jeuk soms niet te houden! (Wel kreeg ik daar een heel zacht huidje van 😉 )

Wat is netelroos?
– Netelroos is een overgevoeligheidsreactie die vaak resulteert in rode/roze vlekken (soms met witte bultjes) oftewel uitslag die vaak gepaard gaat met jeuk.
– Netelroos komt vaak voor, in verschillende vormen en maten.
– Netelroos kan verschillende oorzaken hebben maar heeft altijd met overgevoeligheid te maken. Dit kan voor warmte of kou zijn, bepaalde etenswaren of toevoegingen zoals kleurstoffen of smaakversterkers, medicijnen, druk of zonlicht op de huid, contact met plantaardig en/of chemische middelen. (Denk aan wasverzachter)

Soms weg
In mijn medicijnmandje ligt altijd een strip tabletten die ik in kan nemen als de jeuk weer eens te erg wordt, over het algemeen is er prima mee te leven en testen voor netelroos zijn volgens mijn huisarts niet de moeite waard (of mijn jeuk moet te erge vormen aannemen). Toen ik een tijdje geleden op het doosje keek stond er het woordje histamine op en ben ik aan het Googlen geslagen. Let op, door die pillen heb ik geen jeuk meer! Wel soms rode vlekken maar het gaat vooral om de jeuk die vervelend is!

Histamine
Een veelvoorkomend stofje dat netelroos (jeuk) veroorzaakt is Histamine! Opeens ging er bij mij een belletje rinkelen want had ik daar niet een keer iets over gelezen? Jahoor, Kiwi&zo schreef er eerder dit artikel over.
Het leek me een ware uitdaging om te kijken welke voedingsmiddelen bij mij de jeuk veroorzaken, ik vermoed echt dat dit voedselgerelateerd is.
Voedingsmiddelen met veel histamine zijn:
Alcohol
Eieren
Azijn
Chocola
Noten (vooral walnoten en cashew)
Koffie en thee
Citrusvruchten
Bepaalde soorten groenten (spinazie, tomaten, bietjes, champignons, paprika)
Bonen en peulvruchten
Varkens- en lamsvlees
Heel veel kruiden (o.a. kaneel, gember, vanille, komijn)
Avocado
Fruit (o.a. aardbeien, maar ook kiwi, appel, banaan, druiven)
Geconserveerde groenten (uit blik)
Veel soorten vis
Voedingsmiddelen met kleur- en smaakstoffen

Het lijstje gaat maar door en door! Zelf ga ik deze lijst met wel/niet producten aanhouden. Het is een Google site, gemaakt door ervaringsdeskundigen daar ben ik me van bewust. Maar er taan zoveel lijsten met producten online (die elkaar vaak tegenspreken), vaak door mensen met een intolerantie voor histamine gemaakt omdat er op wetenschappelijk gebied niet veel onderzoeken zijn. Althans niet voor de leek die geen toegang heeft tot alle wetenschappelijke materialen. Verder heb ik me aangemeld bij wat Facebookgroepen, want twee (of tweeduizend) weten meer dan één!

Soms heel heftig
Een paar maanden geleden zat ik bij de eerste hulp, ik was bij mijn ouders en had geen medicijnen tegen de jeuk bij me. Ik kreeg een allergische reactie (waarschijnlijk op de eieren van de kippen van mijn ouders) en binnen een uur zaten we bij de huisartenspost. Ik was namelijk helemaal lichtroze geworden, mijn hoofd leek in de fik te staan van de jeuk en ik werd gewoon helemaal gek. Het was al jaren geleden dat ik er zo erg last van had, maar het leek steeds erger te worden! Als puber ben ik tijdens de gymles ook een keer naar huis gefietst omdat ik geen body lotion bij me had en zoveel jeuk had dat het pijn deed…

Hisamine arm dieet

Jup, Anouk gaat op ‘dieet’. Nee niet om  af te vallen, want ik denk dat diëten om af te vallen niet werken maar ik denk wel dat ik door op mijn voeding te letten misschien kan vinden waar ik nou zo gevoelig voor ben zodat ik geen jeuk meer krijg en daardoor geen medicijnen meer hoef te slikken! Er gaat dus een lijst op mijn keukenkastje met producten die ik beter kan vermijden en producten die ik wel ‘mag’.

Ik verwacht dat mijn jeuk zal afnemen/stoppen zodra ik zo min mogelijk histamine binnenkrijg. Hierna moet ik weer voedingsmiddelen gaan introduceren, want het kan best dat ik bijvoorbeeld wel tegen dat rode wijntje kan en niet tegen koffie. En als ik weet waar ik wel en niet goed tegen kan zal ik ook bewuster de keuze kunnen maken om een voedingsmiddel niet of minder te nemen zodat ik geen rode vlekken en jeuk meer heb.

Na deze maand ga ik langzaam weer voedingsmiddelen introduceren. Ook ga ik een voedseldagboek bijhouden om te kijken wat ik eet en of dit van invloed is op de jeuk.

Moeilijk?

Ja! Het lijkt me echt even moeilijk om bepaalde voedingsstoffen te laten staan. Wat ik nu al heel erg vind: koffie! Ik hou van koffie, maar ik merk dat als ik op mijn werk veel koffie drink ik al heel snel jeuk krijg. Misschien moet ik op zoek naar een alternatief. Verder vind ik alcohol ook altijd lastig op te geven, en tomaten en spinazie… Maar ik heb mezelf een maand gegeven en dan ga ik weer voedingsmiddelen introduceren, dus misschien valt het mee?

Weetje: brandnetels veroorzaken ook een soortgelijke reactie als netelroos. Daarmee kun je een ‘aanval’ vergelijken.

6 comments

 1. awkwardduckling@outlook.com'
  Tessa says:

  Jeetje, wat heftig zeg! Ik ben zelf ook bekend met netelroos, ik heb periodes gehad waarin ik er last van had bij bijvoorbeeld een simpele aanraking of kou, maar nog nooit zo erg als jij nu beschrijft. Heb je de docu Fat, Sick & Nearly Dead wel eens gezien? Die man had ook zo erg last van netelroos en heeft toen drastisch zijn eetpatroon en leefstijl omgegooid om vervolgens nagenoeg van zijn netelroos af te zijn. Voeding schijnt inderdaad wonderen te kunnen doen dus ik hoop dat het je gaat helpen. Heel veel succes!
  Tessa onlangs geplaatst…Mimint in ArnhemMy Profile

 2. yasmine.schill@gmail.com'
  Yasmine says:

  Oh god, ik heb nadat ik een bepaalde soort medicatie al een jaar genomen had er enkele maanden geleden plots een afschuwelijke allergische reactie op gehad. Netelroos over heel mijn buik, rug, armen en benen, opgezwollen lippen en ogen, en zóveel jeuk. Gelukkig weet ik nu welke medicatie en producten (rode kleurstof in mijn geval) dit bij mij veroorzaakt en kan ik het dus vermijden. Maar het enige wat bij mij helpt is om echt zware histamine te slikken, anders gaat het niet weg.
  Yasmine onlangs geplaatst…5 boekentips voor badass vrouwenMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge