Suikervrije appeltaart met abrikoos en cranberries

De applecrumble die vaak bekeken wordt op Groentje Gezond smaakt bijna naar appeltaart maar is het natuurlijk niet. Ik kwam zondag thuis na een feestje en dacht in de auto: “Ik ga apple crumble maken!” Maar eenmaal in de supermarkt aangekomen bedacht ik me dat ik meer zin had in echte appeltaart. Maar dan niet uit een pakje maar lekker zelf gemaakt. Én gezond, zodat ik hem mee kon nemen naar mijn werk als ontbijt. Dus niet teveel boter, geen suiker en een taartbodem van havermout.
Appeltje eitje toch? Piece of cake.

Suikervrije appeltaart met abrikozen en cranberries

IMG_20160906_214622Ingrediënten 

-300 gr havermout

-4 friszure appels (bijvoorbeeld Jona Gold)

-1 zakje cranberries

-half zakje abrikozen (gedroogd)

-50 gr roomboter

– 10 ml melk

-5 eieren

-vanillestokjes (of vanille extract)

-speculaaskruiden

-honing

 

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe 250 gr havermout met drie eieren, 2/3 eetlepels speculaaskruiden en twee eetlepels honing in de keukenmachine. Laat 50 gr boter smelten in een pan en doe dit door het beslag en laat de keukenmachine alles door elkaar mengen.

Heb je geen keukenmachine dan krijg je een grover beslag maar dat kan ook. Meng het dan gewoon in een kom door elkaar.

Ik heb een siliconen taartvorm dus ik hoef niets in te vetten of bakpapier te gebruiken. Heb je een gewone taartvorm? Vergeet dat niet dat wel te doen.

Druk de havermoutbodem met de bolle kant van een lepel in de taartvorm. Zorg ervoor dat je een soort randen maakt waar straks de vulling in kan. Zet ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven.

Snij de appels in kleine blokjes en doe deze in een kom met een klein scheutje melk, 1 ei, 2 eetlepels speculaaskruiden en 2 eetlepels honing. Voeg vanille extract toe of 1 uitgeschraapt vanillestokje. Voeg als laatste de cranberries en (kleingesneden) abrikozen toe en meng goed door elkaar.

Schep het mengsel op de taartbodem.

Om nog een knapperig korstje op de taart te krijgen kun je 50 gram havermout mengen met 1 ei, een eetlepel speculaaskruiden en een beetje honing. Dit mengsel doe je op de taart voor je hem in de oven zet.

Zet in de oven voor ongeveer 50 minuten op 80 graden.

Lekker als taart, maar ook zeer gewaardeerd als ontbijt door mij en de collega’s die ik hem liet proeven.

IMG_20160904_172923
De taart voor hij in de oven ging

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op FacebookInstagram en Twitter?

7 comments

  1. jasmijn@fam-verkaik.nl'
    Mijntje says:

    Hoi Anouk,
    Wat leuk! En zo heerlijk makkelijk te doen ook. Geen gehannes met deegrollen en plakken.. gewoon hup scheppen en platmaken. I-de-aal! Wat lijkt dat me een heerlijk taartje! Dees ga ik zekers eens maken want ik ben altijd op zoek naar gezondere maar net zo lekkere alternatieven. Thanx voor het delen. Tot kijk. Liefs, Mijn

Geef een reactie

CommentLuv badge