Slank in een paar weken? Het kan!

 • “Een strakke buik in 4 weken”
 • “Afvallen in 10 stappen”
 • “Een killerbody in 12 weken”

Een paar titels waarvan ik denk: “dit is echt te mooi om waar te zijn”.  Als er iets is wat ik heb geleerd van journalistiek is dat als het te mooi klinkt, het dat vaak ook is…

Er zijn een heleboel boeken op de markt die jou beloven dat als jij je aan een paar (of heel veel) richtlijnen houdt, je een prachtig lichaam krijgt die zó in een zwem- of lingeriecatalogus past.
Ik vond het vooral treffend om ook een misleidende titel voor dit artikel te gebruiken, want het wekt interesse. We willen zo graag dat een boek of blogje ons helemaal verteld hoe alles perfect kan zijn. Helaas is dit gewoon niet realistisch.

Vandaag ga ik jullie geen onzinboeken aanprijzen, ik wil jullie vooral laten zien wat ik misleidende boeken vind, maar dat er ook boeken in gezondheidsland zijn die wél de moeite waard zijn. In deze blog staan affiliate links

Hier schreef ik al waarom op dieet gaan niet werkt

Waar komt deze blog vandaan?
Het killerbody dieet van Fajah Lourens is al een paar weken een bestseller. Ze verteld uit eigen ervaring hoe je een prachtig figuur krijgt. Via de link kun je ook het inkijkexemplaar zien en ik moet eerlijk bekennen: ik twijfel. Het boek ziet er prachtig uit (ik ben makkelijk over te halen) en je kunt niet genoeg weten over gezond leven en oefeningen doen voor thuis zijn ook niet mis. Maar ben ik binnen twaalf weken net zo’n babe als Fajah? Als ik me helemaal aan dit boek hou, ben ik dan ineens een supermens met een mooie kont en een grote bos krullen? (Oh wacht die krullen heb ik natuurlijk al!) Ik vraag me gewoon af of mensen écht denken dat ze zo’n fantastisch figuur als Fajah krijgen na het lezen van zo’n boek. Of ze opeens mega veel doorzettingsvermogen hebben om elke ochtend een uur te gaan sporten en daarnaast nog een leven hebben. Vandaag zet ik wat do’s en don’ts van gezondheidsboeken online, gewoon uit mijn eigen ervaring, omdat er ook wat pareltjes tussen zitten.

Don’t

Bij deze twijfelde ik een beetje. Door te beginnen met Sonja Bakker heb ik namelijk geleerd om anders tegen eten aan te kijken. Ik viel af, begon te leren wat “goed” en “slecht” voor me was, er zit veel informatie in die handig is om te weten. De weekmenu’s geven je houvast. Aan de andere kant mag je veel te weinig eten en is dit net zo goed een crashdieet als alle anderen. Dus de strekking van het boek is oké, eten afwegen heb ik ook geen problemen mee, maar je teveel focussen op weinig eten geeft je geen goed gevoel. Daarnaast weet ik dat je voedingsstoffen te kort komt als je te weinig eet en dat de kilo’s er weer aanvliegen zodra je stopt met het boek.Het Dr. Frank dieet was een paar jaar geleden een grote hype. Iedereen dokter Frankte (waarom maken we altijd werkwoorden van afslanken? Klinkt het liever om te Sonja Bakkeren of te Atkinsen dan gewoon toe te geven dat je een dieet volgt?) deze dokter heeft zijn jarenlange ervaring ingezet om dit koolhydraatarme dieetboek te schrijven. Maar zoals het gaat met de meeste hypes, hoor ik er nu niet veel meer over.Het Atkins dieet werkt. Echt! Ik heb het ooit gevolgd en de kilo’s vlogen eraf. Hele dagen at ik vlees, kaas, ei, en geen koolhydraten. Dus ook geen groenten… Uiteindelijk at ik super vet en eenzijdig, viel ik meer dan tien kilo af, en een tijd later werd op 22 jarige leeftijd geconstateerd dat ik een gigantische galsteen had. Er zijn veel oorzaken voor galstenen, laat ik dat voorop stellen. Maar bij een jong iemand als ik, die gezond was en op gewicht, was het wel vreemd. Tot ik vertelde dat ik het Atkins dieet had gevolgd. Vet eten óf snel veel afvallen zijn twee oorzaken van galstenen, en wel toevallig dat ik dit kreeg nadat ik dat dieet had gedaan. Hierna heb ik mijn Atkins boek in de prullenbak gegooid, ondanks het afvallen is het een eenzijdige en ongezonde manier van eten. Je voelt je prima, maar het kan nooit goed zijn voor je lichaam om alleen maar vet te eten zonder groentes.Een heel theoretisch boekje met veel informatie. Maar soms vind ik het gewoon iets te zweverig en snap ik niet goed waar hij alles vandaan haalt. Dit boek zet ik niet bij de don’ts omdat het een slecht boek is, maar het heeft wel een misleidende titel die hij binnen vier weken echt niet waar kan maken 😉

Do

Dit boek vond ik een eye-opener, al moet ik bekennen dat in de tijd dat ik heel erg aan het afvallen was ik de meeste denken uit mezelf al dacht. Je kunt best een keer een vette hap eten, geniet daar vooral van, maar zorg dat je dit met mate doet en je doel niet uit het oog verliest. Nadeel van dit boek was dat hier ook weekmenu’s staan waar heel erg weinig kcal inzitten. Je kan volgens mij wel uit drie types kiezen maar het is allemaal wel erg weinig (1500 kcal terwijl een volwassen vrouw er 2000 nodig heeft). Wat positief was aan dit boek en de vervolgboeken is dat er een Facebook groep is met mental coaching, je steunt elkaar dus en geeft tips.Over dit boek heb ik al eens een review geschreven dus kijk gerust even naar mijn (positieve) mening over dit boek.Lekkere recepten, heel erg veel informatie, en gewoon een heel mooi boek dat in elke boekenkast tot zijn recht komt. Ik schreef er al eens een review over, het is gewoon een heel helder boek waarin ik me helemaal kan vinden.Ik heb dit boek gewoon helemaal gemist! Voedselmythes, daar ben ik nou nieuwsgierig naar. Mijn blog is ontstaan doordat er zoveel onzin verkondigd werd, daarom ging ik veel dingen onderzoeken om juiste informatie te verstrekken. Zo’n boek is toch ideaal? Het is wetenschappelijk onderbouwd, dus het klinkt de moeite waard. Maar… Als het zo ideaal lijkt, is het dan niet te mooi om waar te zijn? Het klinkt in ieder geval als een lekker nuchter boek, dus wie weet schaf ik deze wel aan voor een lekker nuchtere review. Ook wel eens verfrissend in gezondheidsland.
Ik sluit af me de Voedselzandloper, een ware hype waarin ik ook werd meegevoerd. Maar het bevatte veel wetenschappelijke informatie en nieuwe inzichten. Het veranderen van de schijf van vijf is inmiddels een klein beetje gelukt door het Voedingscentrum, maar ik vind deze zandloper een stuk logischer. Ik heb een hele tijd voedselzandloperproof geleefd en dat vond ik prima vol te houden. Toch vind ik een boterham op zijn tijd ook prettig, maar ik schreef toen het boek net uit was een review die veelal lovend was.

Wat is nou écht belangrijk?
Misschien onnodig om te zeggen maar persoonlijk vind ik het vooral belangrijk dat je nuchter naar je leefpatroon en eetpatroon kijkt. Wil je afvallen? Dat kan! Ga niet meteen een raar dieet doen maar kijk waar je je eetpatroon kan verbeteren zodat je je lichaam geeft wat het verdiend. Daarnaast is een “killerbody” écht niet het belangrijkste wat je moet hebben om te voldoen aan maatstaven die door anderen worden opgelegd. Het is vooral belangrijk dat je een positieve mindset hebt, je lekker in je vel zit, geniet van je leven en de mensen om je heen, en je je goed voelt of je nu maatje 32 of maatje 54 hebt.

Hebben jullie nog boeken die ABSOLUUT niet mogen ontbreken in je boekenkast? Of juist boeken die op de brandstapel mogen? Laat het me weten in de comments, ik ben zeer benieuwd!

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

5 comments

 1. yust@live.nl'
  YuSt says:

  Haha ik lig dubbel als mensen zeggen dat ze binnen zoveel weken een super figuur hebben. Minstens een jaar… en dan telt leeftijd en conditie, je gewicht ook mee.
  Ik ben zelf 1 jaar bezig van 80 naar 65. Echter ik moet er 4x per week voor trainen en heel veel laten. Mijn doel een sixpack op mijn 50-ste! Nog twee jaar te gaan…

 2. j_van_benthem@hotmail.com'
  Jenn says:

  Ik sluit me aan bij Amber Albarda en de Voedselzandloper, die heb ik zelf ook. Het boek van Sonja staat ook in mijn kast, jaren geleden was dat het eerste echte dieet wat ik ging volgen, maar idd is het gewoon een crashdieet. Ik heb hem nog wel, voor de recepten maar niet meer om als dieet te volgen.
  Atkins heb ik ook gedaan, hoezo geen groenten? Ik heb volop groenten gegeten in die tijd, alleen koolhydraatrijke groenten als wortels mochten de eerste tijd niet als ik me goed herinner. Maar hoe dan ook, ik ben er veel mee afgevallen, maar toen ik weer normaal ging eten is dat er met rente weer bij gekomen. En nu ik lees over je galstenen… volgens mij was de atkinsperiode ook de tijd dat ik last had van nierstenen…
  Jenn onlangs geplaatst…Gelezen: Houvast van Linda JansmaMy Profile

 3. dekraaij007@hotmail.com'
  Christel says:

  Het onlangs verschenen boek Eet als een expert is een echte aanrader. De auteurs zijn ook bekend van het blog I’m a foodie. Adviezen met wetenschappelijke onderbouwing en heerlijke recepten. Daarnaast ben ik ook fan van de boeken van Amber Albarda en Karine Hoenderdos.

Geef een reactie

CommentLuv badge