Ojee, een blogger!

by Anouk

Toen ik nog journalistiek studeerde had ik een persoonlijke blog. Skanoukism en later had ik een persoonlijke blog AnoukVriezen. Een klein groepje mensen, vooral vrienden en familie, las af en toe mee. Maar mijn studei was zwaar, bloggen werd steeds lastiger omdat ik niet meer durfde te schrijven.

In januari pakte ik het bloggen weer op, omdat ik mijn ervaringen in gezondheid met jullie wilde delen. Vaak krijg ik vragen als:

‘Hoe krijg je het voor elkaar om gelezen/gezien te worden als blog?’

of

‘Heb je nog tips?’

Daarom eenmalig een blog over bloggen. Hier een klein overzichtje. (Ook als je geen blogger bent is dit misschien leuk, omdat hier een heleboel informatie over de site staat en hoe ik dit nou allemaal doe)

what-people-think-i-do-what-i-really-do-des-images-humoristiques-sur-les-metiers-du-web-1

Hoe werkt dat nou, bloggen?

Kies een onderwerp. Mijn blog is een kruising tussen een persoonlijk en een specialisatieblog. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaring over het onderwerp gezondheid. Dus gezondheid is mijn specialisatie/onderwerp. Je kunt er voor kiezen om een breed onderwerp te gebruiken als uitgangspunt voor je blog. Beauty & gezondheid of lifestyle bijvoorbeeld. Een brede blog omdat je over van alles en nog wat wil schrijven. Maar er zijn duizenden blogs en als je met een blog begin is het prettig of er:

1.  Interesse is (willen mensen dit weten?)

2. Je bijzonder genoeg bent om te volgen (niet een van de velen)

Handig is het om iets unieks te doen zodat mensen je willen volgen, dit kan een uniek onderwerp zijn, een unieke rubriek of een bepaalde manier van schrijven.

 

Schrijf met passie

Saaie lange teksten, schrijven omdat je ‘moet’, anderen nadoen, dat levert allemaal geen lezers op. Schrijf daarom met passie!
Verdiep je in je onderwerp, creëer je eigen stijl, mensen waarderen dat. Ook kun je het merken als je blogpost een ‘moetje’ is. Dan straalt het niet zoveel uit helaas.

 

Contact met je lezers

Vaak kun je aan je blogstatistieken zien wat je lezers leuk vinden of niet. Soms schrijf je iets wat veel tijd en moeite heeft gekost, iets waar je misschien best trots op bent, en dan wordt het maar drie keer gelezen. Dan vraag ik op de Facebookpagina wat mensen wel graag willen lezen. Reacties en mails vind ik superleuk om te ontvangen. De statistieken vormen zich dan tot mensen die enthousiast zijn over je blog! Dat zegt veel meer dan wat getalletjes.
Vraag niet na elk artikel om feedback of een reactie maar stel je lezers een vraag, laat ze hun verhaal doen. Dat is ook leuk voor jezelf!

 

Social media

Twitter, Linkedin, en Facebook zijn heel belangrijk. Hoe kunnen mensen anders je blog vinden? Schrijf ook af en toe (of op je contactpagina) waar mensen je allemaal kunnen volgen.

Op Facebook geef ik vaak tips, aanvullende informatie of content van andere bronnen dan Groentje Gezond. Zo weten mensen dat ik naast mijn blog nog meer kan bieden. Het is ook de plaats waar lezers vaak een reactie achterlaten en ook met elkaar in gesprek gaan.

 

Bloggen kost tijd

In het begin vond ik het moeilijk om artikelen te schrijven. Je zwemt nog een beetje. Vinden mensen dit wel leuk? Hoe formuleer ik dit of dat het beste? Uiteindelijk wordt bloggen een gewoonte. Ik ben er dagelijks wel een uur of meer mee bezig. Onderwerpen komen vaak vanzelf maar: research, foto’s maken, koken van recepten, het schrijven zelf, de social media, het kost allemaal tijd.

Ook denk je opeens als een blogger. Je leest en reageert op andere blogs, probeert je site te promoten en zoekt overal relevante informatie. Een stukje tekst typen is niet genoeg, voor mij niet in ieder geval.

Ik wil helpen, inspireren, maar ook informeren en vermaken. Stel jezelf een doel: Wat wil jíj bereiken met je blog? (En dan niet voor jezelf maar voor je lezers)

Bloggen geeft me vooral ook veel energie. Ik zie het als een hobby. Genieten van hoogtepunten en vooral van interessante en lieve reacties doet me goed. Ik vind het leuk dat het steeds beter gaat, ik zie de blog gewoon groeien en heb een enthousiaste groep lezers om me heen.

Het belangrijkste van je blog ben je niet zelf, maar je lezers. Zonder hun schrijf je namelijk voor niemand!

Dus bloggers en lezers, ik wens jullie heel veel met andere blogs volgen en misschien met je eigen blog.

Hebben jullie nog meer tips? Wat vind jij belangrijk bij een blog? 

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie