Wat is het verschil tussen een mixer, keukenmachine en een blender?

Sinds een halfjaar heb ik een keukenmachine en ik kan écht niet meer zonder. Heel fijn om deeg te maken, of groenten fijn te snijden, er zitten allemaal hulpstukken bij en zelfs een blender. Maar wat is nou het verschil tussen zo’n keukenmachine die ik heb (een foodprocessor) en zo’n hippe Kenwood? Wanneer gebruik je een staafmixer en wat doet een blender? Ik zocht het voor je uit!

Benieuwd naar het verschil tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge? Ook dat zocht ik voor je uit.

Mixers

Staande mixer (keukenmachine)

Een staande mixer, ook gewoon keukenmachine genoemd, gebruik je vooral om te kneden, te kloppen of te mixen. Een aanwinst voor als je graag (lekkere) dingen bakt in de keuken. Dus geschikt voor taarten, (brood)deeg, etc.

De prijzen variëren maar vanaf ongeveer 100 Euro kun je al een een staande mixer kopen. Dan heb je nog niet een Kenwood zoals op de bijgevoegde foto, die zijn in prijs een stukje uitdagender. 

Staafmixer

Staafmixers zijn vaak niet meer weg te denken uit huishoudens. Een soepje met veel groenten? Even met de staafmixer doorheen en je kinderen proeven de paprika en ui niet meer in de tomatensoep. Ook geschikt voor smoothies, en sauzen. Makkelijk schoon te maken en je kunt een staafmixer ook makkelijk in een la of kast kwijt.

De prijs van een staafmixer varieert, mijn eerste staafmixer kostte 15 euro maar wil je een iets betere met bijgeleverde bakjes en andere opzetstukken dan ben je toch wel een euro of 40/50 kwijt. In ieder geval hoeft deze mixer niet heel duur te zijn.

 

Handmixer

Wil je snel even slagroom kloppen, beslag mengen, en heb je geen ruimte (of geld) voor een staande mixer? Dan is een handmixer net zo geschikt (misschien iets intensiever werk).

Ook een handmixer hoeft net als de staafmixer niet zo duur te zijn. Vanaf een euro of 10 heb je al een mixer bij bijvoorbeeld de Blokker of Hema, maar ook online kun je ze goedkoop vinden. Het enige nadeel van een goedkope mixer is dat hij het wat minder doet dan een goede, én ze gaan wat sneller stuk. Mijn mixer doet zijn werk, was ook ongeveer een tientje, maar sinds ik een foodprocessor heb gebruik ik hem eigenlijk nooit meer…

 

Foodprocessor (keukenmachine)

Dit noem ik gewoon een keukenmachine, maar de Engelse term foodprocessor is wat meer in trek, daar kwam ik achter met mijn research. Van oudere mensen hoor ik vaak: “de Maggimix”, dan wordt het merk genoemd en niet de functie (net als “een Kenwood” i.p.v. staande mixer) Een foodprocessor kan een heleboel, er zitten allemaal hulpstukken bij die ik wel kan beschrijven maar van de meeste hulpstukken heb ik geen idee wat ze doen. Zelf heb ik een tweedehandsje die het nog prima doet.  Keukenmachines kunnen dus een heleboel, hakken en mengen, rapsen, soms zit er een blender of sapcentrifuge op/bij. Dit is gewoon een fijn hulpje dat vrijwel alles kan. Het enige nadeel als je bijvoorbeeld brooddeeg wil kneden of taarten wil bakken, is dat de bak een stuk kleiner is dan van een staande mixer….

De prijzen van een keukenmachine/foodprocessor lopen heel erg uiteen. De goedkoopste is een euro of 60/70, maar een dure kost soms wel 200/300 euro. Nou krijg je bij een dure wel 30 jaar garantie, en als ik kijk hoe vaak ik de mijne gebruik denk ik dat je de kosten wel uit zo’n apparaat kan halen.

 

Blender

Als afsluiter de blender, hiermee kun je goed soepen mixen, smoothies of sapjes maken. Een Nutribullit wordt steeds bekender en dat is een beetje hetzelfde idee als een blender (maar vaak minder inhoud).

Blenders kunnen heel goedkoop zijn maar ook wat duurder. Vanaf een euro of 15 heb je wel een goedkope kleine blender, maar hoe groter en hoe beter hij mixt hoe duurder een blender is.

Alle plaatjes komen van Bol.com, deze mag ik gebruiken omdat ik deel uitmaak van het Partnerprogramma. Lees hier meer over affiliate links.

Alle keukenmachines en mixers op een rijtje. 

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

4 comments

Geef een reactie

CommentLuv badge