Havermout pepernoten

De Sint is nog niet in het land,
maar de pepernoten zijn alweer in de schappen beland.
Kruidnoten zelf maken is erg leuk om te doen,
je hebt niet veel nodig, het kost niet veel poen.
Geen meel en geen melk, geen suiker voor mij,
geef mij maar wat havermout en ik maak je blij.
Ze waren erg lekker, mijn buikje is rond,
alles gaat door het mondje, en beland bij je…

Genoeg gedicht, zoals jullie al begrepen heb ik geprobeerd havermout pepernoten te maken en zo heb ik dat gedaan:

Pepernoten van havermout

img_20161005_165123
Ingrediënten voor ongeveer 50 pepernoten

-200 havermout

-2 eieren

-100 gram boter

-5 grote eetlepels speculaaskruiden

– 5 eetlepels honing of maple syrup (ahornsiroop)

– optioneel 2 theelepels bakpoeder (zie onderaan, tip)

Bereiding

Eerst vertel ik hoe ik met mijn keukenmachine het deeg heb gemaakt, daarna zal ik vertellen hoe het waarschijnlijk ook met een staafmixer kan.

Verwarm de oven voor op 140-160 graden.

Keukenmachine: doe de havermout en de speculaaskruiden in de keukenmachine en laat dit draaien tot je een meelachtig poeder hebt. Hierna voeg je de eieren, en de honing of maple syrup toe. In een pannetje heb ik de boter laten smelten en als laatste toegevoegd.

Het mengsel was nogal plakkerig door de maple syrup (had ik nog uit Canada) dus ik liet het even in de koelkast staan zodat het makkelijker te vervormen was.

Staafmixer: doe de havermout, speculaaskruiden en de eieren in een kom. Roer door elkaar en voeg de gesmolten boter toe. Doe dan pas de staafmixer erop, zodat je niet overal losvliegende havermout hebt. Key is: maak het een beetje nattig voordat je met een staafmixer aan de slag gaat.

Als het deeg ongeveer tien minuutjes in de koelkast heeft gestaan kun je balletjes gaan draaien. Pak een bakplaat met bakpapier en druk de balletjes iets platter zodat je pepernoten hebt.

Laat ongeveer 10-15 minuten in de oven bakken.

img_20161005_164817

 

Tip:
Ik maakte twee porties van 25 pepernoten. Bij de tweede portie heb ik iets meer maple syrup toegevoegd en twee theelepetjes bakpoeder. Deze pepernoten vond ik zelf iets lekkerder, iets kruimeliger. Maar niet iedereen gebruikt bakpoeder vandaar dat ik het als optioneel heb genoemd.

Zodalijk op Groentje Gezond, havermout pepernoten!

Een foto die is geplaatst door Anouk Vriezen (@groentjegezond) op

Welke seizoen gerelateerde recepten zou jij graag op Groentje Gezond willen zien?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

One comment

Geef een reactie

CommentLuv badge