Groentesoep oma style

Ik hou gigantisch veel van soep! En jullie ook geloof ik want de soeprecepten worden goed bekeken.

Een keer in de maand, soms vaker, maak ik groentesoep zoals mijn oma’s het altijd maakten. Ik weet niet of ze van elkaar het recept hadden, of dat het een universeel oma-soep-recept is, maar hun soep was de beste! Toen ik op kamers ging heb ik een keer een BLIK groentesoep gekocht. Na de eerste hap had ik al meteen spijt. Gadverdamme! Ik kan niet een beschrijven hoe vies groentesoep uit blik is. Daarna heb ik meteen mijn moeder gebeld: ‘ Mam! Hoe maak ik lekkere groentesoep?’ Na haar uitleg heb ik altijd een doos soepgroenten in de vriezer liggen en bouillonblokjes in het keukenkastje. Eigenlijk heb je niet veel meer nodig. Maar het lekkerst maak je groentesoep van je eigen getrokken bouillon. Hoe? Lees na het plaatje het recept:

Ingrediënten (voor 3 liter soep)

groentesoep

Dit zijn de Ingrediënten die ik voor deze soep heb gebruikt. (Kijk even bij tips onderaan voor additionele producten voor deze soep)

1 schenkel

1 pak soepvlees (rundvlees)

1 doos soepgroenten (diepvries)

1 zakje soepgroenten (klein)

4 stengels bleekselderij

3 bouillonblokjes (groente of tuinkruiden)

(Ik gebruik vaak ook nog wortels, bloemkool, paprika etc. Alles wat ik nog in de koelkast heb liggen, alle groenterestjes zijn lekker in deze soep!)

Bereiding

Deze soep gaat veel tijd in zitten, wil je een vegetarische of snellere soep? Dan moet je het soepvlees maar heel even koken (of gewoon soepballen draaien) en alleen met bouillonblokjes je soep op smaak brengen.

Voor de basis:

Zet een grote soeppan op het vuur met 3 liter water en de schenkel en de rest van het soepvlees. Dit moet minimaal een uur (nog beter de hele middag of avond te) koken. Laat het een tijdje pruttelen. Schep het schuim dat ontstaat af met een grote lepel. Ik voeg hier meestal al een bouillonblokje aan toe. Als je vind dat je soep lang genoeg heeft getrokken haal je de schenkel en het vlees uit de pan en spoel je het even snel onder de koude kraan af. Het vlees aan het bot kun je makkelijk snijden in blokjes. De soep moet even gezeefd worden, zelf doe ik dit met een grote zeef met daarin een theedoek. (De theedoek meteen erna omspoelen en wassen) Zelf heb ik altijd een theedoek die niet zo mooi meer is, die gebruik ik altijd om soep te zeven. Voeg het vlees weer toe aan de gezeefde bouillon en de basis is klaar!

Groenten!

Eerst voeg ik nog even naar smaak bouillonblokjes toe. Voor drie liter gebruik ik twee of drie bouillonblokjes. Misschien omdat mijn oma’s altijd lekkere zoute soep maakten doe ik dit op smaak ook. Het kan ook zijn dat jij 1 of 2 blokjes toegevoegd genoeg vind, omdat natuurlijk het vlees ook al voor de bouillon heeft gezorgd.

En dan de groenten. Aan deze soep heb ik een hele doos met soepgroenten van de Albert Heijn toegevoegd, plus nog een klein zakje met soepgroenten uit de koeling. Ik had nog een paar stengels bleekselderij en ook die heb ik toegevoegd al zat het ook al in de diepvriesdoos. Verder had ik geen restjes groenten meer in huis dus was mijn soep klaar…

Tips!

Hoe pimp je je groentesoep nog meer?

– Vermicelli

Zelf eet ik vrijwel geen pasta, brood en aardappelen maar vermicelli kan altijd in soep natuurlijk. Of wat dacht je van rijst? (dat deed mijn moeder vroeger wel eens in de tomatensoep!)

– Extra groenten. Ik hou van dikke drappige groentesoep. Dit klinkt echt smerig, daar ben ik me van bewust, maar van mij mag de soep propvol zitten. Dus bonen, linzen, ui, restjes groenten, ik prop het normaal gesproken allemaal in mijn soep.

– Ei! Ik vond het heerlijk om een ei te bakken, in reepjes te snijden en deze toe te voegen aan mijn soep. De soep is dan veel vullender.

– Ik had nog pijnboompitten! En omdat ik voor deze blog experimenteer heb ik ze toegevoegd aan mijn soep. Delicious!

– Misschien niet extreem gezond maar ik vind het stiekem echt heel erg lekker om zilveruitjes in mijn groentesoep te doen. Of augurk… Een rare gewoonte die ik van mijn moeder heb. Zij deed wel eens zilveruitjes in de pastasaus en op de een of andere manier heb ik dat ooit met soep ook geprobeerd. Heerlijk dat zure met zout… Maargoed dit is misschien een rare gewoonte van mij 😉

Oja, drie liter soep is bij mij zo op. Als ik het niet binnen een paar dagen op krijg vries ik het in porties in zodat ik altijd een gezond soepje op me heb wachten zodra ik honger heb en geen zin heb in te koken (snackgevaar!)

Welke soep vind jij het lekkerst om zelf klaar te maken?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

5 comments

  1. marco@ohmydish.nl'
    Ohmydish says:

    Niet helemaal zoals mijn oma hem zou maken, deze lijkt me namelijk lekkerder 😉 Maareh, augurken en zilveruitjes in soep? Toch eens proberen ! Zure knapperige groenten hebben altijd wel wat, misschien vind ik het wel wat !

Geef een reactie

CommentLuv badge