Gezonde cheesecake

Een gebakje wat ik altijd erg lekker vind is cheesecake. Niet heel gezond natuurlijk met alle suiker die je erin gooit om hem zo lekker te maken. Deze mini cheesecakejes kun je leuk aan visite opdienen, maar als je er een grote taart van wil maken heb je hoogstwaarschijnlijk het dubbele aantal ingrediënten nodig. Het originele recept hiervan is uit 2015 toen Groentje Gezond een jaar bestond. Omdat ik in die tijd wel eens recepten deelde in een artikel over iets anders heb ik voor het gemak het recept weer in de receptenlijst gezet zodat hij makkelijker te vinden is. Geniet ervan! Dit recept bevat verder geen toegevoegde suikers, alleen een klein beetje honing.

Mini cheesecake (12 stuks)

cheesecake
Ingrediënten
‘koek’bodem
100 gr havermout
2 bananen
30 gr noten
olie om cupcakevorm in te vetten

cheese top
2 bakjes witte roomkaas
2 eieren
2 tl zelfrijzend bakmeel
sap van 1 citroen
100 ml yoghurt of kwark (kan allebei)
2 el honing

Aardbeien jam
1 doosje aardbeien (diepvries)
2 el honing

Verder heb je een vorm nodig waar je muffins in kan maken.
Misschien kun je ook een taartvorm gebruiken maar dan heb je denk ik het dubbele aan ingrediënten nodig.

Bereiding
 photo 20150106_223805_zpsnz1unmrg.jpg
Voor de bodem maak ik een soort havermoutkoekjes. Prak de bananen fijn en voeg fijngehakte noten en de havermout toe.
Zet de oven aan op 180 graden.
Vet de vormpjes van een muffinvorm in met olie of boter, en doe het mengsel voor de bodem erin. Druk goed aan met een lepel en zet in de oven. Wees niet bang, in een goed ingevette vorm laat de bodem makkelijk los als je ze uit de oven haalt. Desnoods kun je bakpapier gebruiken maar ik vond dat veel gedoe.

Na tien minuten uit de oven halen.

 photo 20150107_000718_zpszvo5vtoa.jpg
De koekbodem, ook lekker als koekjes!

Terwijl de koekbodem in de oven staat kun je het beslag maken voor de cheesevulling.
Gebruik een mengkom om de kaas, eieren, het citroensap, de honing, het zelfrijzend bakmeel en de yoghurt of kwark toe te voegen en mix met een mixer tot een luchtig geheel. Giet het mengsel op de koekbodem (als de koekbodem klaar is) en zet weer in de oven.

 photo 20150107_105937_zpsoqrclzs1.jpg

Ik heb gemerkt dat de cheesecake in mijn oven ongeveer 35 tot 40 minuten moet bakken voor het helemaal gaar is.
Maar dit kan per oven verschillen, let goed op de taartjes, en prik met een satéprikker als je het niet vertrouwd. De tijd kan dus langer of korter zijn. Zet de oven in ieder geval niet veel hoger anders heb je een grote kans dat de taartjes aanbranden en niet gaar worden.

 photo 20150107_124456_zpsjz98bgwo.jpg
Taartjes zonder topping

De topping maak je heel makkelijk door een doosje aardbeien te ontdooien. Dit kan gewoon in een pan. Voeg 2 eetlepels honing toe en kook totdat het papperig wordt. Ik kwam een beetje in tijdnood dus ik heb het mengsel met de staafmixer fijn gemalen, maar het hoeft niet. Het wordt al snel een dik mengsel, jam-achtig en dat is precies wat je wil!

 photo 20150107_105507_zps49utgkft.jpg

Versier de taartjes met de jam en je hebt hele lekkere mini taartjes, Groentje Gezond-proof. Voor een keertje dan 😉

 photo 20150107_124900_zpse7wthbk9.jpg

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

8 comments

    • Anouk says:

      Eventueel kan je ook gewoon de havermoutkoekjes kunnen maken zonder de cheese topping. Oeh! Misschien ga ik binnenkort wel de havermoutkoekjes maken zoals ik ze toen maakte maar dan met bijvoorbeeld pure chocola of rood fruit! Haha, ik krijg inspiratie als ik hoor dat iemand van de havermout af moet 😉
      Anouk onlangs geplaatst…Gezonde cheesecakeMy Profile

Geef een reactie

CommentLuv badge