9 ontbijtrecepten voor een gevarieerd ontbijt

Waar willen jullie graag iets over lezen? Deze vraag plaatste ik een tijdje geleden op de Facebookpagina. Vaak heb ik een heleboel blogideeën maar ik vind het ook fijn om te weten waar jullie graag meer over willen weten.

Nathalie wilde graag een artikel lezen over gevarieerd ontbijten. Komt voor elkaar Nathalie! Bij deze 9 ontbijtideeën speciaal voor iedereen die soms inspiratie tekort komt voor het ontbijt.

(Klik op de titels voor het recept)

1. Krachtig koffie ontbijt

Koffie smoothie

Heb jij moeite met wakker worden? Heb je daarbij ook nog moeite om ‘s ochtends iets door je keel te krijgen? Dan is dit ontbijt perfect voor jou.

Waarom gezond?

Teveel koffie is niet gezond, eigenlijk is een teveel van alles niet gezond. Maar af en toe koffie past in een gezond leefpatroon. Dit ontbijtje levert langzame energie (door de havermout) en zorgt dat je de hele ochtend door kan. Echte power dus!

2. Groente Omelet

groene omelet

Groenten kun je niet genoeg binnenkrijgen. Dit recept is makkelijk te maken maar ook makkelijk om mee te nemen. Win-win! (Ook goed als lunch).

Waarom gezond?

Eiwitten leveren bouwstenen voor je lichaam, ze zijn belangrijk voor je spieren en leveren energie. Spinazie is supergezond, het zit bomvol vitaminen, bevat veel antioxidanten, gewoon een heel goed begin van je dag. Doordat je de spinazie door de eieren mixt (staafmixer of blender) is het super gemakkelijk genoeg groenten binnen te krijgen, en dan ook nog in het begin van de ochtend.

Voor vegetariërs: de ham of bacon kun je achterwege laten.

3. Havermout
overnight oats
Havermout kun je op verschillende manieren eten. Overnight oats is het makkelijkst, gewoon een nacht voor je ontbijt in de koelkast zetten. Maar heb je ‘s ochtends even tijd? Dan kun je de havermout met wat (plantaardige)melk in een pannetje opwarmen en appel of ander fruit toevoegen. Lekker genieten!
Hier heb ik drie havermoutvariaties beschreven en hier is het recept voor overnight oats te vinden.

Waarom gezond?
Ik ben pas havermout gaan eten nadat ik de Voedselzandloper had gelezen. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte, zorgt voor een lang verzadigd gevoel, is van nature glutenvrij, is relatief makkelijk en snel te maken én is gewoon super lekker.
Ook bevat havermout veel vezels wat weer heel belangrijk is voor je stoelgang en de werking van je darmen.

4. Miso soup
miso

Soep als ontbijt? Het is misschien even wennen, ook omdat miso een aparte smaak heeft als je het niet kent. Toch is deze soep (vol groenten) heel lekker en gezond. In Azië wordt deze soep vaak als ontbijt gegeten.

Waarom gezond?
Dit goedje werkt heel goed op je spijsvertering en in Miso zitten o.a. een heleboel aminozuren en zorgt voor een aanvulling van probiotica (bacteriën in je darmen). Je kunt de soep nog gezonder maken door groenten en proteïne toe te voegen (zoals kip of vis).

5. Smoothies

smoothie

Ideaal als je geen echte ontbijter bent of geen tijd hebt om ‘s ochtends veel tijd te besteden in de keuken. Een lekkere smoothie kun je zelfs onderweg nog opdrinken.

Waarom gezond?
Mijn smoothies bestaan altijd uit een deel groente en een deel fruit, met sap of plantaardige melk of water. Het is heel makkelijk om snel veel vitaminen binnen te krijgen. In plaats van twee appels en een halve krop boerenkool te bereiden, gooi je alles in een blender en klaar is kees!

TIP! Ik vries altijd voor een paar dagen groenten en fruit in. Dat doe ik door afsluitbare zakjes (verkrijgbaar bij o.a. ikea) te prepareren met bijvoorbeeld:
1 halve banaan
2 handjes groene groenten
1 handje rood fruit

‘s ochtends hoef je alleen nog vocht toe te voegen zoals plantaardige melk of fruitsap (zonder toevoegingen, het bestaat echt!) en even in de blender of met de staafmixer te pureren. In het begin maak je waarschijnlijk net als ik teveel maar op een gegeven moment krijg je er handigheid in. Klik op de link of kijk op de receptenpagina voor smoothie ideeën.

6. Bananenpannenkoekjes

20140213_112926
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van mijn meest gelezen recepten zijn deze bananenpannenkoekjes. Er bestaan een heleboel varianten maar de mijne worden gemaakt met ei, banaan, havermout en eventueel (niet helemaal nodig) plantaardige melk.
Het bakken duurt even dus vaak maak ik deze pannenkoeken voor ik ga slapen of in het weekend.

Waarom gezond?
Er zitten gewoon geen ongezonde producten in deze pannenkoekjes. Daarnaast vullen ze supergoed, kun je er ook nog fruit aan toevoegen en zijn ze lekker. Vooral als je moeite hebt met ontbijten is dit fijn, want ze zijn zo lekker dat je ze niet kan laten liggen.

7. Chocolade brownie
choco brownie
Ontbijten met brownie? Ja! Hier mag je me zelfs ‘s nachts voor wakker maken.

Waarom gezond?
Voor een ontbijt redelijk laag in caloriën maar wel zeer vullend. Oké, voor dit recept gebruik je fruit en honing en cacao. Maar door de havermout en chiazaad stijgt je bloedsuikerspiegel niet door dit lekkere hapje! En het vult gewoon goed, het is lekker, en weer eens iets anders. Je kunt de stukken ook makkelijk invriezen en even snel in de oven doen terwijl jij lekker even onder de douche springt. Dan heb je een heel lekker warm taartje als ontbijt. Yum!

8. Plantaardige Yoghurt

yoghurt

Makkelijk, lekker snel. Yoghurt! Vanuit de Voedselzandloper weet ik dat melkproducten minder gezond zijn dan ik altijd dacht, maar plantaardige yoghurt of kwark mogen wel. Komt dat even goed uit!

Lekker te maken met verschillende soorten fruit, maar ook met ongezouten noten en een klein beetje honing.

Waarom gezond?

– Veel eiwitten

– Snel herstel van spieren

– Goede bron van calcium

– Goed verzadigd gevoel

 

9. Andere ideeën
Je kunt ook altijd een paar eieren bakken of koken. Sommige soepen (zie receptenpagina) zijn heerlijk als ontbijt. Zelf ben ik niet dol op groenten als ontbijt maar als jij ‘s ochtends zin heb in een restje van de vorige dag is dit ook altijd op te bakken als ontbijt. Wat ik zelf vooral belangrijk vind voor je ontbijt is:
1) Makkelijk en snel, het liefst de ochtend zelf niet teveel werk met uitzondering van het weekend.
2) Goed vullend, ik wil niet na een uur of twee alweer honger hebben.
3) Niet te zwaar, ik wil niet ontbijt dat als een steen in mijn maag blijft liggen.
4) Genoeg fruit en/of groenten en eiwitten en koolhydraten. Vooral de gerechten met havermout voldoen hier aan.

Wat is jouw favoriete ontbijt?

One comment

  1. elaintje@hotmail.com'
    Elian says:

    Hallo Anouk,

    Ik heb met veel plezier je artikel gelezen. Ik heb alleen een opmerking. Door banaan te gebruiken bemoeilijk je de verteringsprocessen in de maag en darmen. Banaan zorgt voor een gistingsproces waardoor evt vitamine en mineralen moeilijk worden afgenomen. Een banaan kun je het beste alleen eten. En 1 uurtje later de rest.

Geef een reactie

CommentLuv badge